Sari direct la conținut

Comisia Europeana prezinta marti masurile pentru cresterea securitatii aprovizinarii energetice: In centrul atentiei se afla contractele de aprovizionare cu gaze naturale

HotNews.ro
Traseul Nord Stream, Foto: Wikipedia
Traseul Nord Stream, Foto: Wikipedia

Comisia Europeana va dezvalui marti o serie de masuri destinate intaririi securitatii aprovizionarii energetice a Uniunii Europene, in special in domeniul gazelor naturale, si doreste ca de acum incolo sa aiba un cuvant de spus in semnarea contractelor, scrie AFP.

In urma cu mai putin de un an, la finele lui februarie 2015, Bruxelles anunta intentia de a crea o politica europeana in domeniul energiei, un sector strategic care se afla pana atunci la discretia statelor membre.

Marcata inca de crizele dintre Rusia si Ucraina, UE si-a fixat un obiectiv: diversificarea furnizorilor si a traseelor de aprovizionare. Acum, Bruxellesul vrea sa isi imbunatateasca arsenalul legal.

Una dintre masurile esentiale vizeaza contractele semnate de statele membre cu tarile din afara Uniunii.

Potrivit reglementarilor actuale, Comisia nu isi poate da avizul decat dupa semnare: Bruxellesul insa sa se exprime la un stadiu mai incipient in ceea ce priveste conformitatea contractelor cu obiectivele europene de independenta energetica, a explicat luni comisarul insarcinat cu Energia, Miguel Arias Canete.

Bruxellesul vrea de asemenea sa aiba acces la anumite contracte comerciale, semnate intre un stat membru si un furnizor privat, in masura in care aceste contract se dovedeste strategic in materie de securitate a aprovizionarii si furnizorul detine deja 40% din cota de piata in respectivul stat, a precizat o sursa europeana.

Aceasta masura este perceputa ca o modalitate a UE de a limita avansul Gazprom si al Rusiei pe piata europeana

Dar, potrivit aceleiasi surse europene, regula ar putea sa se aplice in numeroase cazuri pentru marii furnizori precum Norvegia sau Algeria.

Principiul solidaritatii

O alta mare reforma propusa de Comisie este regruparea celor 28 de tari membre in noua mari regiuni in cadrul carora se va aplica principiul solidaritatii.

In cazul unei crize energetice intr-o tara, vecinii sai vor avea obligatia sa ajute prin furnizarea de energie catre clientei alesi in prealabil (locuinte, companii, servicii de urgenta etc.).

Pe langa aceste schimbari in reglementare, Comisia urmeaza sa prezinte marti doua noi strategii:

Prima va viza importul de gaz si identificarea proiectelor pentru a dezvolta de maniera omogena in cadrul UE a infrastructurilor capabile sa primeasca si sa distribuie gaz natural lichefiat, in momentul in care se profileaza mari schimbari, in special prin intrarea Statelor Unite pe piata.

A doua va viza sectorul incalzirii si al aerului conditionat, cele mai energofage din UE: jumatate din consumul european de energie – si aproape jumatate din consumul de gaz din UE – este dedicat celor doua sectoare.

Potrivit ultimelor cifre publicate saptamana trecuta de Eurostat, UE a importat un 2014 un pic peste jumatate din energia consumata. O dependenta relativ constanta dupa varful din 2008.

Tabloul ramane contrastant intre statele membre. Printre mastodontii consumului de energie, Marea Britanie (45,5%) si Franta (46,1%) erau tarile cel mai putin dependente de importuri, spre deosebire de Germania (61,4%), Spania (72,9%) si Italia (75,9%).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro