Comisia Rosia Montana: Rovana Plumb – Garantia RMGC in caz de accident ecologic este de 25 milioane dolari/ Monitorizarea activitatii RMGC in zona va fi facuta prin sistem online de catre angajatii operatorului cu monitorizarea statului roman
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, marti, la audierile din Comisia speciala pentru Rosia Montana, ca ministerul a impus RMGC, in noul proiect, o garantie de mediu dubla, de 146 de milioane de dolari, care va acoperi reabilitarea minei la standarde de mediu. In ceea ce priveste garantia operatorului in caz de accident, ministrul Mediului a precizat ca aceasta este in valoare de 25 de milioane de dolari. La insistentele parlamentarilor PNL care au intrebat cine lucreaza in statiile de monitorizare a activitatii companiei in zona, Rovana Plumb a declarat ca angajatii companiei.
„Cei care vor opera in acest statii vor fi angajatii operatorului si ei vor fi monitorizati de catre statul roman pentru ca datele se transmit online. Este un sistem online prin acest program care se numeste WATCH si la care noi vom avea acces in orice moment ca institutii ale statului” , a explicat ministrul Mediului.
Rovana Plumb a precizat ca statul a impus si garantii suplimentare pentru situatiile de accident, de 25 milioane de dolari. „Garantia financiara de mediu acopera inchiderea minei, reabilitarea ecologica, monitorizarea post-inchidere. Suma este fixa si se depune intr-un cont la dispozitia statului roman pe toata perioada exploatarii. Operatiunea de inchidere si ecologizare se face treptat, nu se procedeaza la exploatarea pe tot perimetrul deodata, ci se incepe pe o zona, se inchide, se reabiliteaza, apoi se deschide alta cariera”, a spus Rovana Plumb.
Ministrul Mediului a explicat ca garantiile financiare se vor constitui inainte de inceperea exploatarii si vor fi valabile pe toata perioada exploatarii.
Audieri Rovana Plumb:
- Indiferent de operatorul care va actiona in Romania mediul trebuie sa fie respectat. Ministerul Mediului a respins proiectul vechi si a impus noi garantii de mediu si cerute de legislatia din Romania
- Ministerul Mediului nu a dat acordul de mediu, nicio derogare de la legislatia in vigoare a cerut garantii de mediu si conditii
- In demersul nostru ne-am consultat ci specialisti si din UE, din tarile unde exista in prezent exploatare cu cianuri si anume Finlanda si Suedia, ne-am consultat cu CE astfel incat sa preluam cele mai bune practici. Din punct de vedere tehnic in momentul de fata Ministerul a reusit sa impuna garantii de mediu la toate standarde la nivel european international
- Indiferent de operatorul care va activa in zona de exploatare toate conditiile sunt impuse si valabile astfel incat mediul sa fie protejat
- Obligatiile privind poluarea istorica sunt in seama operatorului. Problemele legate de mediu si poluare la Rosia Montana sunt 18 halte de steril abandonate, 2 cariere abandonate fara a fi ecologizate si o retea de 140 km de galerii care produc ape acide, o medie de 80 metri cubi de ape acide pe ora sunt deversate si exista ale 10 puncte de scurgere in care se descarca apele acide, care duc la contaminarea zonei in apele de suprafata si ajung sa depaseasca cotele admise de pana la 100 de ori.Totodata, aproximativ 255 h de teren forestier sunt degradate.
- Statul a impus o garantie de mediu dubla fata de ceea ce prevedea anterior proiectul. Este vorba de 146 milioane de dolari. Ce va acoperi aceasta garantie de mediu: inchiderea progresiva si reabilitarea minei la cele mai inalte standarde de mediu, inchiderea instalatiilor de deseuri miniere si monitorizarea post inchidere potrivit legislatiei europene si legislatiei romane
- Am impus garantii suplimentare pentru situatiile de accident care sunt evaluate la 25 milioane de dolari. S-au facut numeroase evaluari de risc si au fost selectate 45 de scenarii si ne-am oprit la 6 scenarii relevante de accidente.
- In ceea ce priveste garantiile financiare se vor constitui inainte de inceperea exploatarii si vor fi valabile pe toate perioada exploatarii
- Ministerul a redus, in noul proiect, concentratia de cianuri la o treime fata de limita europeana prevazuta in Directiva europeana si care este de 10 parti pe milion.
Raspunsuri la intrebarile deputatilor
Rovana Plumb:
- Am discutat cu specialistii in ceea ce priveste privind tiosulfatul de sodiu utilizat intr-o alta tehnologie. Specialistii imi spun ca tehnologia cu tiosulfat de sodiu utilizeza concentratii mai mari de tiocianat si concentratii mult mai mari de reactivi chimici care sunt toxici si care ajung halta reactivi si care se degradeaza mult mai greu. Desigur ca despre aceasta tehnologie veti discuta in cadrul audierilor cu cei care o promoveaza. Tehnologia operatorului este una mult imbunatatita, tehnologia de ultima ora cu care vine operatorul este facuta respectand toate criteriile aferente si are cele mai bune practici in domeniul respectiv.
- Exploatarea la aur si argint se refera la licenta acordata in anul 1995 si este valabila 20 de ani si acorda posibilitatea de exploatare doar pentru aur si argint. In situatia in care ar exista si alte minereuri descoperite pe perioada de exploatare conform legislatiei din Romania si cea europeana, acestea vor face obiectul unei alte licente.
- In ceea ce priveste garantiile finaciare de mediu se refera la perioada de exploatare. Pe toata durata de exploatare va exista intr-un cont la dispozitia statului roman si ea se refera la inchidere, ecologizare, monitorizare post-inchidere, odata cu inceperea exploatarii. Poluarea istorica pe care v-am pezentat-o este in conformitate cu proiectul de lege in sarcina operatorului, respectiv operatorul pe cheltuiala sa se obliga prin lege sa depolueze zona, sa o decontamizeze. Ea se face la inceput pe cheltuiala operatorului , ea nu se poate face dintr-o data, ea va incepe pe amprenta proiectului. Nu are legatura cu garantiile financiare de mediu. Inainte de a face exploatarea se depune intr-un cont sau in baza unei garantii financiare.
- Acordul de mediu se face, conform legii la propunerea Autoritatii de Mediu in baza analizei si a punctului de vedere al unei comisii de avizare tehnica. Nu ministrul Mediului da acodul de mediu, ministerul, prin comisia de specialisti care se numeste comisie de avizare tehnica propune si inainteaza Guvernului punctul de vedere in ceea ce priveste protectia mediului – acesta este acordul de mediu .
- Sa stiti ca pe noi nu ne-a interesat istoricul companiei in acest proiect, pe noi ne-a interesat sa impunem conditiile si obligatiile si standardele de mediu necesare pentru acest tip de exploatare miniera. Sigur ca exista o serie intreaga de documente la ministerul Mediului dar rolul nostru a fost acela de a apara statul , mediul si de a fi in interesul cetatenilor.
- Monitorizarea se face printr-un sistem integrat, nou care se numeste programul Watch si in care sunt implicate institutiile statului. (…)Cei care vor opera in acest statii vor fi angajatii operatorului si ei vor fi monitorizati de catre statul roman pentru ca datele se transmit online. Este un sistem online si la care noi vom avea acces in orce moment ca institutii ale statului.