Sari direct la conținut

Comoara dintr-un sipet, de unde ies la lumină primele imagini color cu clădiri-simbol din Bucureștiul de acum 100 de ani, realizate de arhitectul Gării de Nord

Gara de Nord, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro
Gara de Nord, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

​Arhiva de Fotografie a arhitectului Victor G. Ștefănescu (scris și Stephanescu/Stephanesco) a fost descoperită după mai bine de 100 de ani și conține imagini rarisime sau unicat cu edificii din București (Bufetul de la Șosea), Constanța (Moscheea Carol I) sau Alba Iulia (Catedrala Reîntregirii-Catedrala Încoronării) realizate prin autocromie, cea dintâi tehnică de fotografiere în culori, brevetată de frații Lumiere în anul 1903.

Arhitectul Ștefănescu semnează importante clădiri proiectate în București și marile orașe ale României în prima jumătate a secolului al XX-lea.

Apropiat al Regelui Carol I, el este omul care a realizat clădirea Institutului Geologic, terasa și decorația interioară a Cercului Militar, clădirea Poștei și pe cea Centralei Telefonice de pe bulevardul Dacia, Biserica Anglicană din București, Gara Cotroceni și extinderea Gării de Nord (1928-1932).

Descoperă, pe B365.ro, o extraordinară arhivă de fotografie, cu primele imagini color realizate în România la începutul secolului XX, despre trecutul, prezentul și, poate, viitorul Gării de Nord.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro