Compania ELCEN este obligată să vândă energie la preț sub costul de producție- acuză administratorul judiciar
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) obligă ELCEN să vândă energia termică și electrică la preț mai mic decât costul de producție, acuză Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, într-un comunicat de presă. Afacerile ELCEN sunt afectate, existând riscul falimentului, se mai arată în comunicat.
Sierra Quadrant susţine că, în prezent, prin nerecunoașterea unor costuri reale și evidente, politica ANRE cu privire la costurile înregistrate de producători influențează decisiv procesul de aprobare a prețurilor de vânzare reglementate pentru energia termică și cea electrică.
,,Această abordare care sfidează logica economică nu poate conduce – în cazul oricărei societăți, dar mai ales al uneia aflată în plin proces de reorganizare – decât la un singur rezultat: falimentul’’, afirmă compania, în comunicatul de presă.
Cele două componente principale de cost subevaluate de ANRE vizează cheltuielile cu achiziția certificatelor de CO2 şi cheltuielile cu combustibilul.
În privinţa cheltuielilor cu achiziția certificatelor de CO2, concomitent cu reducerea numărului de certificate acordate gratuit ELCEN, prețul acestora a crescut considerabil în 2018.
Astfel, pe piața internațională, pe platforma EEX (cea mai mare piață a carbonului din lume) prețul a ajuns de la 8,70 Euro/certificat în luna ianuarie, la 23,53 Euro/certificat în luna decembrie. Pe piața internă, în semestrul II din 2018, costul cu achiziționarea unui certificat CO2 a depășit pragul de 25 Euro/certificat (respectiv, 25,19 Euro).
Potrivit Sierra Quadrant, ANRE intenționează să ia în calcul, în cadrul structurii de cheltuieli, un cost de numai 15,5 Euro/certificat, mult subevaluat în raport cu realitatea, în condițiile în care un preț estimat în cadrul licitației pe platforma Bursei Române de Mărfuri este de 25 Euro/certificat.
În anul 2019, ELCEN trebuie să achiziționeze 2.146.318 certificate CO2 (aferente atât producerii energiei termice, cât și electrice). Numărul certificatelor alocate gratuit pentru 2019 este de 513.300 (vezi grafic 1), ceea ce înseamnă că rămâne un necesar de 1.632.731 de certificate CO2 care vor trebui achiziționate la prețul de piață.
Un calcul elementar arată că, la prețul impus de ANRE de 15,5 Euro/certificat, costurile ELCEN recunoscute vor fi de 25,30 milioane Euro, comparativ cu costul real de 40,81 milioane Euro, rezultat în urma achiziției certificatelor la prețul prognozat de 25 Euro/certificat.
Pentru a înțelege de ce subevaluarea prețului certificatelor CO2 de către ANRE nu are niciun fundament economic, subliniem faptul că în cadrul Comisiei Europene au fost propuse ca obiective strategice pentru 2030 creșterea eficienței energetice până la 32,5%, precum și utilizarea energiei regenerabile într-un procent de 32% (de la o estimare de 20% în 2020, pentru ambele criterii), ceea ce înseamnă că un număr semnificativ de certificate vor fi scoase de pe piață, acțiune ce va avea un impact negativ asupra prețului.
În cazul cheltuielilor cu combustibilul, ELCEN are contractată încă din 01.10.2018 întreaga cantitate de gaze necesară până la 30.09.2019.
Costul final pentru această cantitate, rezultat din prețul negociat cu furnizorul ROMGAZ la care se adaugă și tariful de înmagazinare, este considerabil mai mare decât cel de 68 de lei /MWh (prevăzut în OUG 114/2018). Cu toate acestea, prețul de referință al gazelor utilizat de ANRE în formula de calcul pentru stabilirea prețurilor reglementate pentru energie electrică și termică este considerat cel de 68 de lei /MWh.
,,Subliniem faptul că, în mod paradoxal, tot ANRE este instituția care a interpretat prevederile OUG 114/2018 în sensul că toate contractele de comerciale de gaze naturale încheiate înainte de 28.12.2018 rămân în vigoare până la finalizarea perioadei de valabilitate a acestora. Astfel, pe de-o parte, ANRE recunoaște valabilitatea contractelor aflate în derulare, iar pe de altă parte refuză să ia în calcul prețurile prevăzute în aceste contracte, utilizând în formula de calcul exclusiv prețul prevăzut în OUG 114/2018’’, se precizează în comunicatul Sierra Quadrant.