Companiile aflate in subordinea Ministerului Energiei au raportat pierderi de 4,2 miliarde de lei in ultimii trei ani
Ministerul Energiei a organizat la inceputul acestei saptamani o sesiune de informare pentru angajatii ministerului cu privire la Avertizorul de Integritate, in cadrul programului „Transparenta in Energie” derulat de minister alaturi de noua organizatii neguvernamentale partenere, se arata intr-un comunicat al ministerului. Potrivit acestuia, programul vine in contextul in care in ultimii trei ani, companiile cu capital majoritar de stat de sub autoritatea Ministerului Energiei au raportat pierderi totale de circa 4,2 miliarde de lei.
„Avertizarea de integritate reprezinta raportarea sau furnizarea in interes public de informatii de care o persoana ia cunostinta in timpul defasurarii activitatii sale profesionale, privind acele actiuni sau omisiuni care reprezinta o amenintare la adresa sau care prejudiciaza interesul public. Avertizarea de integritate, ca instrument, are rol principal de preventie, nu se constituie intr-un instrument de santaj si nici nu il expune pe cel care furnizeaza o astfel de sesizare. Ea are menirea de a proteja interesul public. Aceasta sesizare vine de la o persoana din interiorul sistemului, din interiorul institutiei”, a declarat Iulia Cospanaru, Directorul adjunct Transparency International Romania.
In cadrul workshopului s-a pus accentul pe identificarera riscurilor si cautarea celor mai bune solutii de remediere a unor posibile cazuri de coruptie. „Exista ceea ce se numeste cifra neagra a criminalitatii, acele situatii care nu sunt niciodata descoperite, niciodata identificate, pentru ca nu are cine sa le scoata la iveala. In lipsa unui avertizor de integritate, respectiv a unei persoane responsabile care sa spuna ce se intampla in spatele usilor inchise, ele raman total necunoscute. Importanta este identificarea riscurilor pe care aceste situatii le genereaza si cautarea solutiilor de remediere pentru ca riscurile sa fie limitate sau chiar inlaturate”, a mai spus Iulia Cospanaru.
Sesiunea de informare pentru Avertizorul de Integritate este parte din proiectul initiat de Ministerul Energiei, Transparenta in Energie, prin care, cu ajutorul a noua ONG-uri din Romania, are in vedere transparentizarea companiilor aflate sub autoritatea ministerului.
Potrivit comunicatului, in anul 2015, trei companii cu capital majoritar de stat aflate sub autoritate au raportat pierderi totale de 2.790.745.042 de lei. Este vorba despre companiile Complexul Energetic Oltenia, Regia Autonoma de Activitati Nucleare si Complexul Energetic Hunedoara. Concret, pentru anul 2015, Complexul Energetic Oltenia a raportat pierderi de 960.856.433 de lei; Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare a raportat pierderi in valoare de 168.276.631 de lei; iar Complexul Energetic Hunedoara a inregistrat pierderi de 1.661.611.978 de lei.
De mentionat ca pentru Compania Nationala a Uraniului inca nu s-au aprobat situatiile financiare pentru anul 2015.
In anul 2014, au fost raportate pierderi totale de 1.236.733.240 de lei. Companiile care au raportat pierderi in anul 2014 sunt: Complexul Energetic Oltenia-693.635.725 de lei; Compania Nationala a Uraniului- 104.718.078 de lei; RATEN ¬ 86.070.524 de lei; Complexul Energetic Hunedoara- 352.308.913 de lei.
In anul 2013, au fost raportate pierderi de 210.724.102 de lei. Companiile care au raportat pierderi in 2013 sunt: Complexul Energetic Hunedoara- 147.644.355 de lei, si Electrocentrale Grup- 63.079.747 de lei, se mai arata in comunicat.