Companiile concurente vor putea colabora. Care sunt condițiile stabilite de Comisia Europeană
Companiile care activează deja în domeniul producerii și distribuției de produse medicale, precum și cele care activează în alte sectoare sau în domenii adiacente, dar care își convertesc / reorganizează activitatea vor putea colabora, pe o perioadă limitată de timp, pentru a răspunde anumitor situații de urgență și disfuncționalități ale piețelor induse de pandemia COVID-19. Comisia Europeană a publicat, zilele acestea, un set de îndrumări privind activitățile economice și condițiile în care companiile concurente pot colabora, fără a risca o încălcare a regulilor de concurență.
Astfel, CE a stabilit că firmele ar putea colabora pentru a acoperi cererea critică pentru medicamente sau echipamente medicale, urmărindu-se ca producția și distribuția resurselor esențiale în contextul pandemiei să se realizeze în mod eficient.
Comisia nu oferă „undă verde” oricărei forme de colaborare între concurenți, ci, mai degrabă, prezintă cu titlu de exemplu o serie de măsuri de protecție ce pot fi adoptate de companii atunci când decid să colaboreze, precum și situații concrete în care astfel de colaborări ar putea fi permise și chiar încurajate (de ex. producția în comun, specializarea, managementul comun al stocurilor sau distribuția coordonată).
Cum ar putea colabora companiile concurente?
Colaborările între concurenți trebuie să se rezume la scopul asigurării echilibrului dintre cererea și oferta pentru produse și servicii esențiale în perioada pandemiei COVID-19. Aceasta este condiția de bază. Asemenea colaborări între companii ar putea presupune o creștere rapidă a producției, refacerea sau relocarea anumitor stocuri, specializarea, respectiv transformarea anumitor linii de producție cu scopul de a obține alte tipuri de produse decât cele fabricate în mod obișnuit etc. În schimb, trebuie luate măsuri necesare și suficiente, cum ar fi, de exemplu, implicarea unei asociații profesionale sau a unui terț, ori chiar a unei autorități publice care să intermedieze colaborarea și să funcționeze ca un black-box, evitarea schimbului de informații viitoare individualizate, pentru a risipi îngrijorările.
Un material semnat de Lucian Bozian, Managing Associate, D&B David si Baias și Andreea Toncu, Junior Associate, D&B David si Baias
Citiți continuarea articolului aici.