Sari direct la conținut

Companiile occidentale continuă să furnizeze componente cheie pentru mașinăria de război a Rusiei – FT

HotNews.ro
lansarea unei rachete Zircon de pe frgata Amiral Gorskov, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia
lansarea unei rachete Zircon de pe frgata Amiral Gorskov, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Deși peste 50 de țări au impus sancțiuni Rusiei după invadarea Ucrainei și au impus controale la export, companiile vestice încă furnizează părți componente pentru rachetele și dronele folosite de Moscova în atacurile asupra Ucrainei, inclusiv asupra spitalului de copii din Kiev lovit la începutul acestei luni, spune Elina Ribakova, cercetător principal la Institutul Peterson pentru Economie Internațională și directorul programului Internațional al Școlii de Economie din Kiev, într-un articol de opinie publicat în Financial Times.

Aceasta spune că atacul oribil asupra spitalului Okhmatdyt din Kiev, la începutul acestei luni, a ridicat semne de întrebare serioase despre modul în care Rusia poate produce rachete și drone la scară largă folosind componente occidentale.

„Companiile occidentale poartă în continuare o mare parte din responsabilitatea de a permite accesul Rusiei la aceste părți critice. Pentru a face controalele la export eficiente, trebuie să fie trase la răspundere”, potrivit sursei citate.

Sancțiunile au crescut costurile de producție pentru armata Rusiei și i-au blocat lanțurile de aprovizionare. Cu toate acestea, există rețele de distribuție care ocolesc sancțiunile, motiv pentru care este nevoie, spune cercetătoarea, ca autorități guvernamentale competente să investigheze conformarea companiilor, să impună sancțiuni secundare, precum și creșterea fondurilor pentru agențiile de control.

Autoritățile ucrainene, spune ea, au identificat 3.638 de componente în 134 de unități distincte de arme. De exemplu, un UAV Shahed-238 care terorizează civilii ucraineni și infrastructura critică cu componente electronice din țări precum Canada, China, Germania, Țările de Jos, Elveția, Taiwan și SUA. Aceste descoperiri confirmă că armata rusă este dependentă în proporție de 70-90% de componentele fabricate în Occident. 

În recentele sale atacuri asupra infrastructurii civile a Ucrainei, Rusia a desfășurat noi tipuri de arme, în special rachetele Kh-69 și Zircon. Acest lucru demonstrează că țara are capacitatea de a inova arme care necesită componente occidentale și mai sofisticate. Rusia este încă capabilă de adaptare, dar o face cu ajutorul occidental. 

„De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, națiunile coaliției au sporit coerența regimurilor lor de control al exporturilor și au consolidat aplicarea legii. G7 a devenit de fapt un organism cheie de coordonare pentru sancțiunile împotriva Rusiei. Coordonatori din SUA, UE, Marea Britanie și alte țări au lucrat împreună pentru a încuraja țările terțe să prevină evaziunea Rusiei de la sancțiuni.

Măsurile recente ale SUA de implicare a instituțiilor financiare în perturbarea rețelelor de distribuție au deja un impact. Băncile din China examinează din ce în ce mai mult sau refuză tranzacțiile cu Rusia. Cu toate acestea, nicio instituție cu importanță sistemică nu s-a confruntat încă cu sancțiunile SUA. Pentru a fi eficiente, SUA nu trebuie doar să amenințe, ci și să-și folosească instrumentele puternice. Și, deși implicarea instituțiilor financiare este valoroasă, implementarea cu succes necesită participarea corporațiilor în sine”, mai spune cercetătoarea.

INTERVIURILE HotNews.ro