Sari direct la conținut

Complexele Maya ascunse sugerează că faimosul calendar era folosit încă de acum 3.400 de ani

HotNews.ro
Calendarul mayas, Foto: flomper.com
Calendarul mayas, Foto: flomper.com

Un nou studiu al centrelor de populație antice din vestul Guatemalei și sudul Mexicului dezvăluie 478 de complexe separate, dintre care multe par bazate pe un oraș prototip construit în jurul anului 1400 î.Hr, potrivit Live Science.

Multe dintre aceste complexe, recent descoperite, nu au fost niciodată cercetate sau excavate până în prezent. Dar formele lor, detectabile de sus cu o tehnologie numită lidar – care înseamnă „detecție și interval de lumină” – sugerează că multe erau orientate după răsăritul soarelui din anumite zile importante și păreau să folosească numărul 20, – baza calendarelor scrise mai târziu, — ca unitate fundamentală.

„Nu exista încă calendarul scris în acel moment”, a spus Takeshi Inomata, arheolog la Universitatea din Arizona și autor principal al noului studiu.

„Aceasta vine mult mai târziu, cu câteva secole mai târziu decât aceste situri. Dar acesta este un semn foarte interesant care poate arăta că de fapt oamenii aveau deja un sistem de calendar care se bazează pe numărul 20”.

Calendare Maya și arhitectura mezoamericană

Calendarul, care pare important în construirea acestor site-uri, nu este faimosul calendar Maya despre care unii susțineau că a prezis sfârșitul lumii în 2012. Acesta este calendarul Maya Long Count, care a fost conceput pentru a urmări perioade foarte lungi de timp.

Pentru perioade mai scurte, mayașii au lucrat și cu calendarul Tzolk’in de 260 de zile, pe care l-au folosit pentru programarea ritualurilor religioase, și Haab’, un calendar de 365 de zile bazat pe rotația Pământului în jurul Soarelui.

Calendarele Tzolk’in și Long Count au folosit ambele cicluri repetate de 20 pentru a număra zilele. Versiuni scrise ale calendarului pentru o perioadă lungă se găsesc din anul 800 d.Hr. și mai târziu, potrivit Live Science.

Siturile descoperite de Inomata și colegii săi sunt în mare parte mult mai vechi. Deși datele exacte nu sunt încă cunoscute, cele mai vechi dintre situri datează dinainte de 1000 î.Hr., iar cele mai recente au fost probabil construite înainte de 250 d.Hr., care a fost începutul perioadei Maya Clasic, vârful civilizației Maya.

Multe dintre situri au un aspect similar, cu o piață mare legată de o platformă dreptunghiulară mare la un capăt și mărginită la est și vest cu 20 de platforme mai mici. Douăzeci pare să fie un număr semnificativ, a spus Inomata, indicând probabil că constructorii acestor structuri foloseau deja sistemul de numărare baza-20. (integral pe Live Science)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro