Sari direct la conținut

Complexul Energetic Hunedoara a intrat in insolventa/ Administrator judiciar a fost desemnata o casa de insolventa din Craiova, nu cea detinuta de Remus Borza

HotNews.ro

Tribunalul Hunedoara a hotarat joi intrarea Complexului Energetic Hunedoara in insolventa. In mod surprinzator, nu a fost desemnata firma de insolventa EuroInsol, controlata de Remus Borza, ca administrator judiciar, ci o alta firma, GMC SPRL Craiova. Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, casa de insolventa EuroInsol a fost propusa de Consiliul de Administratie al CE Hunedoara si de mai multi creditori. In aceste conditii, era data ca sigura desemnarea EuroInsol in calitate de administrator judiciar. In schimb, firma GMC SPRL Craiova a fost propusa de creditorul UPSROM, producatori de cilindri hidraulici.

HotNews.ro a aratat inca de miercuri ca ar putea fi ales un alt administrator judiciar in locul EuroInsol.

Casa de insolventa GMC este deocamdata administrator provizoriu, pentru o remuneratie de 3.000 lei. Adunarea Creditorilor urmeaza sa se pronunte asupra desemnarii definitive a GMC in calitate de administrator judiciar.

Cererea Complexului Energetic Hunedoara de a intra in insolventa a fost judecata joi de catre Tribunalul Hunedoara. Initial, sedinta ar fi trebuit sa aiba loc miercuri, insa tribunalul a decis o amanare de o zi. Nu a fost schimbata doar ziua, ci si judecatorul care a fost desemnat initial sa se ocupe de caz.

Reamintim ca saptamana trecuta, pe 28 decembrie, Consiliul de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara a decis intrarea companiei in insolventa. Cererea de insolventa voluntara a fost depusa la Tribunalul Hunedoara pe 29 decembrie 2015.

La Tribunalul Hunedoara mai exista un dosar cu 18 cereri ale creditorilor de intrare a Complexului Energetic Hunedoara in insolventa.

CEH are datorii de 1,2 miliarde de lei si popriri pe toate conturile, ceea ce creeaza o presiune imediata asupra capacitatii de plata. Ministerul Energiei estimeaza pentru 2015 pierderi de 404 milioane de lei.

Romania era obligata sa prezinte Comisiei Europene pana la sfarsitul anului trecut, un plan de restructurare a Complexului Energetic Hunedoara. Insa, planul nu a fost finalizat. Contractul pentru elaborarea planului a fost atribuit in vara, in conditii neclare, firmei ISPE (Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA), cunoscuta ca facand parte din retea de „baieti destepti” care a gravitat in jurul fostului premier Victor Ponta si despre care HotNews.ro a scris in mai multe randuri.

La sfarsitul lunii noiembrie 2015, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, declara ca planul de restructurare nu este gata, desi la acea data trebuia finalizat si aprobat. „Constat la Hunedoara, cu regret, ca am convenit impreuna cu partenerii nostri europeni, dar si cu institutii romanesti, un plan de actiune in vara, care presupunea definitivarea unui plan de restructurare si ca acest plan de restructurare nu este gata, desi ar fi trebuit sa fie la aceasta data finalizat si aprobat. I-am rugat pe toti colegii sa ne concentram ca acest plan sa fie finalizat in cel mai scurt timp si inaintat sau sa urmeze procedurile de rigoare”, a declarat Grigorescu, adaugand ca si-ar fi dorit „sa fie o certitudine si nu doar o evaluare”.

Planul de restructurare era o obligatie a CE Hunedoara ca urmare a accesarii unui ajutor de stat de 167 milioane de lei. Comisia Europeana a aprobat alocarea acestui ajutor de stat cu obligatia rambursarii, cu dobanda aferenta, intr-un termen maxim de sase luni. Pana la data scadentei imprumutului, CE Hunedoara avea obligatia sa prezinte Ministerului Finantelor Publice planul de restructurare notificat Comisiei Europene. In baza acestui Plan de restructurare, la solicitarea societatii, Ministerul Finantelor Publice putea prelungi perioada de acordare a imprumutului, in aceleasi conditii de dobanda. Daca in termen de 6 luni de la momentul acordarii imprumutului de stat, societatea nu prezinta un plan de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare, aceasta este obligata sa prezinte un plan de lichidare voluntara. Termenul de sase luni expira la sfarsitul anului, in conditiile in care OUG privind acordarea ajutorului a intrat in vigoare pe 29 iunie.

Nu este singurul ajutor de stat primit de CE Hunedoara. In luna mai, Guvernul a aprobat acordarea, pe o perioada de trei luni, a unui alt imprumut de stat 40 de milioane de lei, din Fondul National de Dezvoltare, in vederea returnarii unui alt ajutor de stat, acordat ilegal in perioada 2008-2011, in urma unor contracte cu Hidroelectrica.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro