Sari direct la conținut

Complexul Energetic Oltenia a inregistrat o pierdere record de aproape 900 de milioane de lei in 2015

HotNews.ro

Complexul Energetic Oltenia a avut o pierdere uriasa in 2015, de circa 895 de milioane de lei, potrivit estimarilor prezentate saptamana trecuta de Laurentiu Ciobotarica, directorul general interimar al companiei, relateaza ziarul Pandurul. Din cele 895 de milioane de lei, 725 de milioane de lei au fost pierderi din exploatare. Este o pierdere chiar mai mare decat in 2014 cand a fost inregistrat un bilant negativ de aproape 700 de milioane de lei. Compania a fost condusa pana anul trecut, in decembrie, de Laurentiu Ciurel, acesta fiind demis cu foarte mare greutate de catre Consiliul de Supraveghere.

„In luna decembrie, am inregistrat urmatoarele elemente: avem un transfer de afacere pentru cariera Berbesti cu CET Govora, tranzactia respectiva a adus o pierdere companiei de 107 milioane lei, ea va fi adusa in bilant conform reglementarilor pentru ca trebuie sa descarcam gestiunea de activele respective care nici nu mai sunt la noi, si trebuie sa inregistram elementele din tranzactie, lucru agreat absolut cu toata lumea, inclusiv cu ei si ne-am pus de acord. De asemeni, la sfarsitul anului societatea are un deficit de certificate de dioxid de carbon de 241 de milioane de lei, faptul ca nu le-am achizitionat sau nu le-am platit nu inseamna ca nu sunt cheltuieli de exploatare, operationale pentru anul 2015. E ca si cum nu as avea cum sa platesc impozitul pe salarii si nu l-as mai inregistra daca tot nu platesc. Lucru pe care nu poti sa-l faci”, a declarat Laurentiu Ciobotarica, intr-o conferinta de presa, potrivit ziarului Pandurul. Bilantul negativ a fost influentat si de pierderile din creante. Sunt acele datorii istorice pe care compania le are de recuperat de la CET-uri si ca acei bani, in cea mai mare parte, nu vor putea fi recuperati.

Conducerea companiei are in vedere plan de masuri pentru eficientizare pentru reducerea pierderilor, astfel incat in 2017 sa iasa pe profit. De asemenea, ar putea fi facute externalizari ale unor activitati cu tot cu salariati.

Pe 4 decembrie, Consiliul de Supraveghere l-a demis la Laurentiu Ciurel din functia de director general al companiei, din cauza nerealizarii criteriilor de performanta asumate de fostul director. Laurentiu Ciure a spus ca va contesta decizia si va obtine bani multi. „Voi actiona in judecata si voi sta acasa pe bani multi in cazul in care voi fi revocat”, a declarat Ciurel. Pana atunci au mai fost incercari de demitere. In primavara lui 2015, Consiliul de Supraveghere a convocat o sedinta, avand pe ordinea de zi demiterea lui Ciurel. Insa, Ministerul Energiei a intervenit si a demis membrii Consiliului de Supraveghere inainte ca sedinta sa aiba loc. Ministru era atunci Andrei Gerea (ALDE). Ciurel a fost mentinut in functie, motivul invocat in mai multe randuri de fostul ministru al energiei Andrei Gerea fiind faptul ca a fost numit in baza OUG 109/2011 privind managementul corporativ. O alta incercare a mai fost in noiembrie, insa sedinta Consiliului de Supraveghere nu s-a putut desfasura din lipsa de cvorum.

Laurentiu Ciurel este in judecata in dosarul Turceni-Rovinari, alaturi de Victor Ponta si Dan Sova. Acesta a ramas in functia de director general pana in decembrie cand a fost demis, chiar daca aceasta companie este parte civila in dosar.

Anul trecut, compania a inregistrat cea mai mare pierdere dintre societatile de stat: aproape 700 de milioane de lei. Practic, o companie cu profit de 118 milioane de lei in 2012 a ajuns in doar doi ani in pragul falimentului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro