Sari direct la conținut

Concert extraordinar Beethoven, la Ateneul Roman

HotNews.ro

Filarmonica “George Enescu” anunță un concert extraordinar Beethoven în care Orchestra simfonică a instituției îl va avea la pupitrul dirijoral pe Elio Boncompagni și ca solist pe pianistul Matei Varga. În seara zilei de joi va fi lansat și volumul Un alt cânt al lui Marte. Cântul iubirii de muzicologul italian Paolo Isotta care va fi disponibil pentru autografe și vineri, după concert.

Concertul simfonic va avea loc joi, 17 si vineri 18 mai 2018, incepand cu ora 19:00, in Sala mare a Ateneului Roman.

Program:

Ludwig van Beethoven

Uvertura „Leonora” nr. 2

Concertul nr. 4, în sol major, pentru pian și orchestră, op. 58

Simfonia nr. 5, în do minor, op. 67

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.

Program:Marti – Vineri 12:00 – 19:00

Telefon: 021.315.68.75

Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

Maestrul Elio Boncompagni s-a format la Roma, unde a studiat direcţia de orchestră cu legendarii Franco Ferrara şi Tullio Serafin, deveninind asistentul acestuia din urmă. Dirijor de muzică simfonică, muzicianul s-a aflat încă de timpuriu la pupitrul celor mai prestigioase orchestre din Europa, Statele Unite, America de Sud şi Australia: Wiener Philharmoniker, London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia de la Roma.

Dirijor de operă, el a fost Director la Théâtre Royal de la Monnaie din Bruxelles, al Operei Regale din Stockholm, al Teatrului San Carlo din Napoli, apoi dirijor permanent la Volksoper şi la Staatsoper din Viena.

A oferit şi oferă cursuri de măiestrie la Conservatorul Regal din Bruxelles şi la Indiana University din Bloomington, în Statele Unite.

Matei Varga, unul dintre cei mai străluciţi pianişti ai generaţiei sale, revine pe scena Ateneului Român – unde a debutat la numai 14 ani, în 1994, inaugurând marele pian de concert Steinway donat de soprana Mariana Nicolesco şi de Fundaţia Internaţională Ateneul Român. Stabilit de ani de zile la New York, unde s-a perfecţionat la Mannes College of Music după ce studiase la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Matei Varga este aclamat drept un continuator al incomparabilei tradiţii a pianisticii româneşti, ilustrată de genii ca Dinu Lipatti sau Clara Haskil.

Despre el s-a scris că este ”un poet al claviaturii, un muzician al profunzimilor, un talent genuin”. Aprecieri pe care le regăsim în toată presa internaţională: arta lui e “magică” pentru Süddeutsche Zeitung din München, “impresionantă” pentru Gramophone de la Londra, “plină de culoare, de vivacitate, antrenantă” pentru Diapason-Harmonie de la Paris.

La finele concertului de joi seara, în foaierul Ateneului Român, va avea loc un eveniment editorial deosebit: lansarea, în prezenţa autorului, ilustrul muzicolog italian Paolo Isotta, care va acorda autografe, a volumului Un alt cânt al lui Marte. Cântul iubirii, publicat de editura Curtea Veche cu sprijinul acordat de Fundaţia Internaţională Ateneul Român şi de Patria Credit – volum despre care Mariana Nicolesco scrie în splendidul său Cuvânt Înainte că „onorează în cel mai înalt grad cultura şi muzica românească”.

Critic muzical timp de 25 de ani al cotidianului Corriere della Sera, profesor de Istoria Muzicii la Conservatorul din Torino şi apoi la cel din Napoli, Paolo Isotta este autorul a numeroase cărţi despre Gioachino Rossini, Richard Wagner, Georg Friedrich Händel, Thomas Mann, Renata Tebaldi ca și al consistentului eseu muzicologic Virtutea elefantului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro