Conducta Yamal a ajuns la 3 săptămâni de mers ”în marșarier”, gazul s-a scumpit luni cu 5% în UE
- Redactia Hotnews
Un gazoduct care trimite de obicei gaze din Rusia în Europa a continuat luni să meargă în sens invers, ceea ce a dus la creșterea prețurilor în Europa, într-un moment de tensiune politică între Moscova și Occident, transmite Reuters. Conducta Yamal este ”în marșarier” de trei săptămâni.
Prețurile en gros din Europa au crescut luni cu 5%, deoarece gazele din conducta Yamal-Europa au fost redirecționate spre est, din Germania spre Polonia, fapt ce a adăugat presiune pe piață, tendința fiind accentuată de o producție eoliană de energie electrică mai mică și de prognozele meteo de răcire a vremii.
Gazul din Yamal curge spre est din 21 decembrie, potrivit datelor operatorului german de rețea Gascade.
Surse din industrie și analiști au declarat luna trecută că comercianții preferau să ia gaze din stocuri pentru a aproviziona cumpărătorii europeni și a evita să plătească prețuri aproape record.
Întrucât compania rusă Gazprom nu primit oferte pentru exporturile spre vest, gazoductul a schimbat direcția fluxului.
Exporturile rusești de energie sunt în centrul atenției în această perioadă de impas diplomatic între Rusia și Occident, inclusiv din cauza unei concentrări de trupe rusești în apropierea Ucrainei, care încearcă să stabilească legături mai strânse cu NATO.
Oficialii americani și ruși purtau luni, la Geneva, discuții care, speră Washingtonul, pot evita pericolul unei invazii rusești în Ucraina, dar diplomații de ambele părți au părut pesimiști înainte de începerea acestora.
Ce jocuri face Rusia?
Unii legislatori din Uniunea Europeană au acuzat Rusia, care furnizează peste 30% din gazele naturale ale blocului, că folosește criza ca pârghie.
Aceștia spun că Moscova a restricționat fluxurile pentru a obține aprobarea de a porni gazoductul Nord Stream 2, recent construit, care va furniza gaze Germaniei.
Rusia a negat aceste acuzații și susține că gazoductul va stimula exporturile de gaze și va contribui la reducerea prețurilor ridicate din Europa.
Rusia a afirmat că își respectă obligațiile contractuale privind livrările de gaz.
Volumele de gaze pe conducta Yamal, în direcția est, s-au situat luni la 7 milioane de kilowați pe oră (kWh/h), potrivit datelor de la punctul de măsurare Mallnow, situat la granița germano-poloneză.
Conducta transportă aproximativ o șesime din exporturile anuale de gaze ale Rusiei către Europa și Turcia.
Yamal ar putea reveni la normal luna aceasta
Nu este clar când conducta va schimba iar direcția spre Germania, deși o sursă apropiată Gazprom a declarat că se așteaptă ca societatea să schimbe fluxurile înapoi la un moment dat în această lună.
Datele preliminare ale Gascade arată că se așteaptă ca transporturile să rămână în sens invers cel puțin până în primele ore ale zilei de marți.
Adăugând la presiunea de pe piața europeană a gazelor naturale, Gazprom a spus luni că nu intenționează să organizeze vânzări de gaze în această săptămână.
Fluxurile inversate au contribuit la creșterea prețurilor en-gros în Europa, unele companii energetice intrând în faliment în ultimele luni, iar consumatorii au resimțit și ei impactul.
Prețul de referință al gazelor a atins luna trecută un maxim istoric de peste 180 de euro pe megawatt oră, față de 19 euro la începutul anului 2021.
Prețurile au scăzut apoi substanțial sub 100 de euro, ajutate în parte de sosirile de transporturi de gaze naturale lichefiate (GNL) în Europa, dar se tranzacționau luni cu 5% mai mult, la 88 de euro, din cauza ofertei limitate din Rusia și a unei prognoze privind temperaturi mai scăzute.