Conflicte penticostale in haine penale
Un scandal de familie ar putea duce la framantari serioase in interiorul cultului penticostal. Unul dintre liderii acestei confesiuni, de origine romana din Australia, Petru Rus, il acuza pe cumnatul sau, pastorul Ioan Petric, fost candidat PSD la Primaria orasului clujean Gherla, ca l-ar fi prejudiciat cu suma de un milion de dolari.
De asemenea, Rus ii acuza pe mai multi lideri ai comunitatii penticostale din Romania ca ar fi sustinut-o pe ruda sa si ca ar fi acceptat politizarea activitatii unor pastori in folosul fostului partid de guvernamant.
El a mai spus ca a dat in judecata Statul Roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strassbourg, unde solicita daune de trei milioane de euro pentru ca ar fi fost nedreptatit de Justitia din Romania.
Petric este actionar la un lant de firme, care a pornit de la SC „Natanael Com” din Gherla, a continuat cu „Geromed” Medias, „Iris Portelan” Bistrita si care are relatii stranse cu companii cum ar fi fabrica de sticla SC „Cristaro” din Bistrita ori societatea de comisionariat vamal „Art Glas”, tot din Bistrita.
De asemenea, Rusu acuza faptul ca pastorul ar fi fost protejat de o serie de nume grele din sistemul judiciar romanesc. Asa ar fi judecatoarea clujeanca Viorica Crisan, care s-ar afla in relatii deosebit de stranse cu Petric.
Petru Rusu a mai spus ca SIPA, serviciul secret al Ministerului Justitiei, ar fi interceptat convorbirile telefonice ale celor doi.
Cumnatul sau a fost deja condamnat penal la trei ani de inchisoare cu executare de catre magistratii Judecatoriei Gherla, care i-au interzis, de asemenea, sa administreze vreo firma timp de trei ani de la ispasirea pedepsei si l-au obligat pe fostul candidat la Primarie sa plateasca toate cheltuielile de judecata.
Pastorul a atacat cu apel aceasta sentinta si a avut castig de cauza la Tribunalul Cluj.
Petru Rusu a declarat recurs, iar dosarul de afla in prezent pe rolul Curtii de Apel Cluj-Napoca.
SC „Natanael” Gherla, samburele scandalului
Povestea a inceput in 1999. Ioan Petric detinea firma „Natanael Com” din Gherla. Societatea avea un magazin alimentar in oras si inregistra datorii de 2,7 miliarde lei.
Social-democratul, pe atunci prezbiter penticostal in Gherla si care a fost apoi promovat la demnitatea de pastor, in ciuda proceselor penale si civile deschise impotriva sa de cumnatul sau, Petru Rusu, i-a cerut fratelui sotiei sale sa se implice in afacere. Acesta din urma a fost de acord si a cumparat 51 la suta din partile sociale ale SC „Natanael”.
Cu acesti bani, Petric a cumparat actiuni la SC „Geromed” Medias. In anul 2000, el i-a cerut lui Rusu un imprumut de 200.000 de dolari, a spus cetateanul australian, pentru a cumpara noi actiuni la compania din judetul Sibiu. Strainul a fost de acord, cu conditia ca actiunile sa fie cumparate in numele SC „Natanael”.
Fostul candidat la Primarie, care ramasese administratorul societatii din Gherla, a acceptat si a cumparat actiunile, pe care apoi le-a revandut fara acordul asociatului sau, care reclama faptul ca a fost pagubit astfel cu un milion de dolari.
De asemenea, Rusu il acuza pe cumnatul sau ca a continuat devalizarea firmei. Astfel, in data de 31 august 2000, Petric a semnat ordinul de plata cu numarul 154 al SC „Natanael” catre BCR Gherla, careia i se cerea sa vireze circa un 1,5 miliarde lei in contul companiei „Gelsor”, detinuta de Sorin Ovidiu Vantu, drept plata pentru actiuni de protocol.
Comision consistent pentru PWHC
Lichidatorul firmei clujene este de SC „Price Water House Coopers”, care a vandut activele fabricii de portelan catre SC „Geromed” Medias. Tranzactia a fost incheiata pentru suma de doua milioane de dolari, din care comisionul primit de „Price Water House Coopers” este de 200.000 de dolari.
Este vorba de unul dintre cele mai consistente comisioane incasate in istoria lichidarilor judiciare facute la Cluj. Principalul creditor al SC „Iris” era BCR, care avea de recuperat 2,7 milioane de euro. Tot aceasta unitate bancara este cea care a imprumutat „Geromed” pentru achizitionarea bunurilor respective. Ulterior, activele au fost transferate companiei din Bistrita.
„Iris” SA Cluj a fost privatizata in anul 1995, prin metoda MEBO, adica pachetul majoritar de actiuni a fost cumparat de salariati.
Asociatii pastorului penticostal din „Iris Portelan” sunt oameni cu greutate. Petric, Moraru si Tripon sunt actionari la „Geromed” Medias. Constantin Moraru este chiar directorul firmei. Beudean si Hosu sunt actionari la SC „Cristaro”, fabrica de sticla din Bistrita.
Hosu mai detine si actiuni la SC „Art Glas” din Bistrita care se ocupa cu comisioanele vamale, o companie despre care se spune ca ar fi privita cu ochi mai mult decat buni de o serie de magistrati importanti si de politisti cu functii inalte.
De asemenea, Ioan Petric este sustinut si de o serie de nume importante ale cultului din care face parte, care au acceptat promovarea sa din rangul de prezbiter in cel de pastor, in ciuda proceselor cu cumnatul sau.
Rusu a spus ca protectorii cumnatului sau ar fi presedintele Comunitatii Regionale Cluj a Cultului Penticostal, Aurel Moldovan, presedintele Cultului Penticostal din Romania, Pavel Rivis Tipei, dar si o serie de clerici importanti.