Congresul PNL: Cum a scapat Antonescu de Orban. Ce face Tariceanu
Ce nu a reusit Mircea Geoana la alegerile din PSD a reusit Crin Antonescu pentru congresul PNL- votul inchis, pe liste. Presedintele PNL, Crin Antonescu este dat ca sigur castigatorul alegerilor interne, dupa ce si-a impus proiectul de statut, considerat dictatorial de adversarul sau, Ludovic Orban. Cu pasi marunti, de la inceputul anului, Antonescu si-a pregatit terenu pentru a-si inlatura adversariii. Cand a intampinat opozitie din partea liberalilor a amenintat cu demisia din partid. Dupa ce l-a inlaturat pe Orban din echipa sa, pe Antonescu il mai desparte o zi de a fi reconfirmat in functie.
Liberalii isi vor desemna noua conducere intr-un congres extraordinar care se va desfasura in perioada 5-6 martie. 1400 de delegati sunt asteptati vineri la congresul PNL. Alegerile interne se vor desfasura pe doua zile.
De la inceputul anului principala tema de dezbatere in interiorul PNL a fost modul in care se vor efectua alegerile in PNL si statutul partidului care a avut trei variante.
Prim vicepresedintele PNL, Ludovic Orban a sustinut modul de alegere nominala, in timp ce Crin Antonescu a mers pe varianta de alegere pe lista. Presedintele Comisiei de statut a PNL, Mircea Ionescu Quintus, a propus o varianta de compromis in care listele sa fie votate uninominal si sa castige lista majoritara.
In ciuda opozitiei lui Ludovic Orban si Calin Popescu Tariceanu, Crin Antonescu a reusit cu o zi inaintea congresului sa-si impuna in Delegatia Permanenta proiectul de statut. Cu 131 de voturi pentru, 42 impotriva Delegaţia Permanentă a votat proiectul de Statut propus de Crin Antonescu.
Conform surselor Hotnews.ro, impotriva statutului lui Antonescu au votat Ludovic Orban, Calin Popescu Tariceanu, Adriana Saftoiu, Dan Motreanu, Gabriel Berca, Ciprian Dobre, Mihai Banu si Ioan Timis. Aceleasi surse sustin ca Atnonescu s-a folosit de un artificiu pentru a intimida sustinatorii lui Orban si a cerut ca la sedinta Delegatiei Permanente sa se voteze nominal.
Noul statut propus de Crin Antonescu va fi votat de catre delegatii de la congres, urmand ca dupapresedintele si echipa sa sa fie alesi pe lista. Fiecare candidat la sefia PNL va avea cate o lista cu nominalizari pentru Biorul Politic. Potrivit noului statut Biroul Politic este format din 15 vicepresedinti si 17 membrii supleanti.
Dupa proiectul de statut al lui Antonescu se va alege noua conducerea a PNL, daca delegatii il valideaza la congres. Noua victorie a presedintelui PNL il recomanda ca si castigator la alegerile interne.
Candidatii la sefia PNL sunt Crin Antonescu, Ludovic Orban si Viorel Catarama
Proiectul de statut prevede puteri sporite pentru presedintele PNL:
- eliminarea functiei de prim vicepresedinte
- presedintele poate numeasca sau sa revoce secretarul general, secretarii generali adjuncti si secretarii executivi
- presedintele isi desemneaza un inlocuitor in cazul in care din diverse motive nu poate sa-si exercite functia
- presedintele numeste titulari pe locurile vacante ale suplenatilor
- preşedintele va stabili componenţa Comisiei Permanente pentru Statut şi Regulamente
- niciun membru PNL nu va mai putea face declaraţii publice care să contrazică poziţia partidului sau a preşedintelui PNL; in caz contrar poate fi exclus din partid
- cei care nu-si platesc cotizatiile risca sanctiuni
Lista de sustinatori a lui Crin Antonescu:
Secretar general
Radu Stroe
Vicepresedinti
Relu Fenechiu
Dan Radu Rusanu
Norica Nicolai
Teodor Meleşcanu
Romeo Stavarache
Varujan Vosganian
Mariana Campeanu
Alina Gorghiu
Victor Paul Dobre
Mihai Voicu
Marian Petrache
Mircea Diaconu
Andrei Marga
Apropiati si sustinatori ai lui Ludovic Orban
Adriana Saftoiu,
Renate Weber
Dan Motreanu
Eugen Nicolaescu
Gabriel Berca
Catalin Deaconescu
Antonel Tanase.
In functie de rezultatul alegerilor de la congres in interiorul PNL se asteapta mari migrari. La bursa zvonurilor se vorbeste despre plecare a 10 parlamentari liberali nemultumiti de actuala conducere si de introducerea votului pe liste. Din toamna anului 2009 pana in prezent, PNL a pierdut 16 parlamentari care s-au inscris fie in grupul independentilor, fie in PD-L.
Cum si-a inlaturat Antonescu prietenii si adversarii
Pe baza rezultatului bun obtinut la alegerile prezidentiale, Crin Antonescu a fortat convocarea alegerilor interne in partid cat mai curand posibil. Antonescu, constient de prestatia pe care a avut-o la alegerile prezidentiale si care i-a intarit imaginea si in interiorul propriului partid, a calculat ca este momentul perfect de a scapa definitiv de Calin Popescu Tariceanu si Ludovic Orban, adversarii sai.
Presedintele PNL a declarat public ca este nevoie ca partidul sa organizeze cat mai curand un congres prin care sa se alega structura de conducere. Intentia sa nu a fost aprobata de prim-vicepresedintele Ludovic Orban si nici de fostul presedinte PNL, Calin Popescu Tariceanu.
- 25 ianuarie, Crin Antonescu: ‘Am propus organizarea unui Congres extraordinar al partidului in primele zile din martie. Este un lucru ce trebuie facut. Un ciclu electoral si politic s-a incheiat, o data cu alegerile prezidentiale; ca urmare, un alt ciclu politic incepe. Cred ca este momentul ca PNL sa aiba o dezbatere intr-un for suprem asupra liniei politice de urmat in anii ce vin, asupra unui proiect major pentru societatea romaneasca”
In interiorul partidului se discuta intens despre modificarile la statut. Antonescu doreste ca echipa si noua conducere a liberalilor sa fie aleasa pe liste si nu individual conform actualului statut. Ludovic Orban respinge ideea si pledeaza pentru pastrarea votului individual.”Liberalismul înseamnă în primul rând o competiţie liberă, fair-play, între indivizi. Atât în societate, cât şi în interiorul PNL, ar trebui să însemne acelaşi lucru.
Valorile individuale trebuie să iasă la suprafaţă prin legitimitatea pe care le-o conferă votul individual exprimat de fiecare delegat la Congres. Eu cred în valorile liberalismului şi consider că aceste idei şi valori trebuie aplicate şi în organizarea internă a PNL”.
In aceleasi timp, la rampa a iesit vicepresedintele Relu Fenechiu care a declarat public ca este nevoie de o schimbare a statutului si intarirea puterii actualului presedinte al PNL. Fenechiu a propus public eliminarea functiei de prim-vicepresedinte, functie detinuta de Ludovic Orban si concentrarea puterii presedintelui.
- Relu Fenechiu: „Cred ca in acest moment principalul vehicul al PNL trebuie sa fie Crin Antonescu si pledez pentru intarirea atributiilor acestuia si eliminarea functiei de prim-vicepresedinte. Nu am nimic personal cu Ludovic Orban, dar Antonescu trebuie sa fie liderul PNL cu puteri depline”, a explicat Fenechiu.
Prin aceasta propunere de modificare a statutului PNL si prin convocarea unui congres rapid in luna martie, Antonescu si apropiatii sai incearca sa inabuse din start eventualele sanse la sefia PNL ale lui Tariceanu si sa slabeasca puterea lui Orban.
Initial, pozitia lui Antonescu privind reducerea atributiilor lui Orban, omul care l-a ajutat sa castige fotoliul de presedinte, a fost neutra. Antonescu sustinea ca nu este necesara eliminarea functiei dar, in acelasi timp lasa sa se decida in forul statutar al PNL. „Din punctul meu de vedere, aceasta functie este utila si consider ca este cazul ca ea sa fie mentinuta, dar asta va decide forul statutar al partidului”
30 ianuarie. La intalnirea Delegatiei Permanente la Poiana Brasov, propunerea lui Antonescu privind convocarea congresului in prima parte a lunii martie a fost acceptata. Liberali au aprobat cu 85 de voturi pentru, 4 impotriva si 24 de abtineri ca alegerile interne sa fie organizate in perioada 5-7 martie.
Antonescu inregistra prima victorie impotriva adversarilor sai. Organizarea congresului in primele zile ale lunii martie l-a eliminat din cursa pentru sefia PNL pe Calin Popescu Tariceanu. Pe de alta parte, infiintarea comisiei de statut a fost o bila negra pentru Ludovic Orban, care l-a adus in situatia de-asi pierde functia de prim vicepresedinte.
Tot la Poiana Brasov Crin Antonescu a propus introducerea in statut a alegerii conducerii partidului pe baza de lista, adica presedintele PNL sa fie ales impreuna cu echipa sa, nu separat.
2 februarie.La doua zile dupa intalnirea de la Brasov, Crin Antonescu, motivand ca subiectul a creat tensiuni in partid, declara ca ar putea cere eliminarea functiei lui Ludovic Orban.
- „Ludovic Orban este omul care a castigat-o la congres prin votul colegilor nostri. Nu sunt în acest moment hotărat. E posibil să renunt la ea, din punctul meu de vedere, pentru că a generat într-adevăr o serie de tensiuni de care nu avem nevoie, pe care nu mi le explic de altfel, pentru că e o functie care ar fi necesară, o functie care pe mine cel putin ca presedinte, ma ajuta. Nu am luat o decizie”, a declarat Crin Antonescu la Realitatea Tv.
Prim vicepresedintele Ludovic Orban evita sa comentze declaratia dar, in acelasi timp nu sta cu maineile in san si tatoneaza liderii din teritoriu. Orban vorbeste cu organizatiile pentru a primii sprijinul sa ramana in functia pe care o detine.
4 februarie. Omul de afaceri liberal Viorel Cataramă intra in cursa pentru funcţia de preşedinte al PNL.Cataramă propune liberalilor intrarea imediată la guvernare, alături de PD-L.
- „În esenţă, eu susţin intrarea la guvernare alături de PD-L. În acest moment este vorba de soarta PNL, de existenţa lui pe scena politică. Eu consider că, dacă nu intră la guvernare alături de PD-L, cele două partide mari vor schimba Legea electorală şi vor scoate PNL de pe scena politică din Parlament”, si-a anuntat Catarama platforma-program.
Trecut pe linie moartă în ultimii ani, patronul firmei Elvila a mai avut o tentativă de a reveni în vârful PNL. El şi-a anunţat candidatura la congresul PNL din februarie 2005, dar s-a retras din cursa împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu, chiar în ziua congresului, după ce proiectul său politic a strâns doar câteva voturi ale delegaţilor.
8 februarie. Antonescu, iritat de interventile subterane ale lui Orban. revine cu o declaratie transanta si ameninta ca, daca nu i se accepta propunerile la statut, nu mai candideaza la sefia PNL.”Este foarte posibil sa nu candidez. Nu m-a interesat sa fiu cum-necum presedinte al unui partid. Ma intereseza sa fiu presedintele acestui partid daca voi avea mijloacele reformatoare de a face sau nu acest lucru.
Nu candidez dacă nu am susţinerea partidului pentru această linie – voi pleda pentru această conjunctură şi, în această situaţie, pentru sistemul de moţiuni şi de echipe la conducerea partidului” a declarat Antonescu la Realitatea TV.
Presedintele PNL ii da lovitura de gratie celui care l-a ajutat sa devina presedintele liberalilor.
„E posibil ca domnul Ludovic Orban să nu fie în această echipă pentru că între mine şi domnia sa, în acest moment cel puţin, există o divergenţă în legătură cu acest mod de alegere.(….)Dacă drumurile noastre se despart, se despart, în orice caz rămânem în partid, indiferent cine are câştig de cauză şi într-un sens mai larg, rămânem în echipă”
10 februarie. Seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus incearca sa-i medieze conflictul dintre cei doi lideri ai PNL insa fara nici un rezultat.
- „Am avut o întâlnire, la ora 13.00, cu domnul preşedinte şi cu domnul Orban. Am fost şi am stat de vorbă cu domnul preşedinte, i-am aflat poziţia oficială. Am încercat sa impac lucrurile, deşi am şi eu o părere, nu s-au putut înţelege, dar nici nu sunt îngrijorat că această neînţelegere ar putea duce la evenimente care să fie defavorabile partidului”, a declarat Quintus.
14 februarie. Prim-vicepresedintele liberal Ludovic Orban declara ca nu va candida impotriva lui Crin Antonescu. Singura conditie pusa de Orban este ca alegerea sa se faca individual, prin sistem uninominal, si nu prin vot pe liste. Sistemul de vot pe liste este agreat, insa, de actualul presedinte al PNL.
- „Voi anunta cu 48 de ore inainte pentru care functie voi candida. Daca se adopta alegerea normala, individuala, sistem uninominal, nu-l contracandidez pe Crin. Noi suntem o echipa si avem viziuni comune asupra strategiei si viitorului PNL”.
28 februarie. Ludovic Orban isi anunta candidatura la sefia PNL, intr-o conferinta de presa organizata la sediul partidului. „Consider ca pot sa fac echipa atat cu Crin Antonescu, pe care il consider cel mai bun candidat la functia de presedinte din PNL, cat si cu fostul premier Calin Popescu Tariceanu, pe care il consider cel mai bun candidat al PNL la functia de prim-ministru”, a afirmat Ludovic Orban.
Surse liberale sustin ca Ludovic Orban ar fi discutat cu fostul presedintel PNL, Calin Popescu Traiceanu, si i-ar fi cerut acestuia sprijinul pentru a respinge modificarile la statut dorite de Antonescu. Orban ar fi oferit la schimb retragerea sa din cursa pentru sefia PNL. Cei doi urmau sa se sutina reciproc, iar in cazul in care modificarile lui Antonescu erau respinse si acesta si-ar fi retras candidatura la sefia PNL, asa cu amenintase, Calin Popescu Tariceanu avea sa-si anunte candidatura pentru presedintie chiar in ziua congresului.
Planul celor doi a picat in monemtul in care, cu o zi inainte de congres. Delegatia Permanenta a validat varianta de statut dorita de Crin Antonescu.