Sari direct la conținut

Consecintele alegerii unui socialist in Franta si respingerii austeritatii UE in Grecia: Se pune iar problema iesirii Greciei din zona Euro. Primele reactii de la Bruxelles

HotNews.ro

Rezultatele alegerilor din doua capitale din zona euro au ingrijorat pietele de capital, expertii vad cum populatia sanctioneaza dur austeritatea, in timp ce politicienii de la Bruxelles incearca sa calmeze temerile si interpretarile. Moneda euro si pietele de capital au scazut brusc, in timp ce randamentele obligatiunilor din tarile periferice zonei euro au urcat dupa ce Franta si-a ales noul presedinte, iar sprijinul pentru partidele pro-europene din Grecia s-a prabusit, scrie Financial Times.

Moneda unica europeana a scazut sub nivelul de 1.30 dolari dupa rezultatele alegerilor din Franta si Grecia, care au adus mai multe ingrijorari legate de lipsa sprijinului public pentru zona euro, a celui pentru planurile de salvare si pentru masurile de austeritate aplicate in zona euro.

Cele doua partide grecesti pro-austeritate Pasok (socialist) si Noua Democratie (de dreapta) au pierdut alegerile de duminica, rezultat care alaturi de pozitionarea pe locul doi a radicalilor de stanga ce denunta austeritatea impusa de FMI si UE pun la indoiala capacitatea Greciei de a-si mai respecta obligatiile in zona euro.

Lovitura votului poporului grec

Alegatorii greci au dat duminica o lovitura serioasa consensului politic fragil care a pastrat blocul monedei unice intact timp de mai bine de doi ani de criza. Respingerea masurilor de austeritate contra ajutorului UE care a protejat tara de faliment ridica din nou problema iesirii Greciei din zona euro, noteaza Reuters.

Votul grecilor, combinat cu victoria socialistului Francois Hollande in Franta, va creste presiunea asupra Germaniei, care va trebui sa aiba o orientare mult mai bazata pe crestere pentru iesirea din criza. Este neclar daca Angela Merkel, a carei insistenta de a reduce drastic deficitele in rândul tarilor din sudul zonei euro este foarte populara in Germania, va lua masuri mai mult decit simbolice in aceasta directie, urmare a rezultatelor alegerilor de duminica.

„Acest lucru arata ca politica scapa de sub control in Europa, ca decalajul dintre politicieni si alegatori se extinde, asta e ceea ce vedeti in Grecia, care este ceea ce vedeti in Franta”, a declarat Steen Jakobsen, economist-sef la Saxo Bank in Copenhaga, citat de Reuters.

Liderii principalelor grupuri politice de la Bruxelles au reactionat dupa alegerile de la Atena si Paris

Jose Barroso, presedintele Comisiei Europene, despre rezultatul din Franta: “Am ascultat campania si ideile lui Francois Hollande. Impartasim convingerea ca trebuie sa investim in crestere si sa mobilizam mai puternic resursele Bancii Europeane de Investitii si fondurile disponibile in bugetul UE, mentinând in acelasi timp calea de consolidare fiscala si de reducere a datoriei”.

„Rezultatul alegerilor generale din Grecia trebuie sa fie analizat cu calm pentru a vedea ce este fezabil. Rezultatul votului nu merita reactii exagerate”, a declarat Martin Schulz (socialist), presedinte al Parlamentului European. El a adaugat ca scopul negocierilor din Grecia ar trebui sa fie formarea unei coalitii care ar pastra tara la angajamentul cu Uniunea Europeana. Schulz a precizat ca va face, in cel mai scurt timp, o vizita in Grecia pentru a negocia „cu fortele democratice si constructive” si a mai spus ca intr-un astfel de context, UE trebuie sa ia masuri pentru un pachet rapid care sa stimuleze cresterea si crearea de noi locuri de munca.

Guy Verhofstadt, presedinte al Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, saluta angajamentele noului presedinte ales al Frantei pentru revitalizarea proiectului european. „Nicolas Sarkozy este un om energic, care si-a reorientat in ultima vreme energia in declaratii legate de crizei zona euro si spatiul Schengen, care au fost extrem de dezamagitoare si alarmante pentru europeni care, la fel ca mine, asteapta mai mult de la Franta”, a spus Verhofstadt.

Francois Hollande si-a anuntat intentia de a aduce tara inapoi, intr-o dinamica europeana, astfel ca, mai sustine liberalul din PE, nu va fi nici o problema de a contesta spatiul Schengen. „Inainte de toate, cu el, se vor deschide noi perspective pentru guvernanta economica din zona euro”, a mai spus Verhofstadt care il critica pe Hollande pentru greseala de a contesta tratatul fiscal al UE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro