Sari direct la conținut

Conservatorii din Cluj se cer afara din coalitie

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Liderii filialei clujene a Partidului Conservator vor cere conducerii centrale a formatiunii politice sa iasa de la guvernare. Dincolo de scandalul in care presedintele partidului, Dan Voiculescu, este acuzat ca ar fi fost colaborator al Securitatii, frustrarea membrilor clujeni este sporita de faptul ca la nivel local au primit prea putine foloase de pe urma participarii la guvernare.

Teza iesirii din Coalitia aflata la Putere este sustinuta mai ales de grupul noilor veniti in partid de la PRM. Presedintele filialei PC, deputatul Petru Calian, a detinut, timp de sase ani, functia de presedinte al organizatiei judetene a formatiunii conduse de Corneliu Vadim Tudor, calitate din care el i-a atacat mai mereu pe liderii PD, pe cei ai PNL si pe cei ai UDMR.

Asa ca in cadrul reuniunilor conducerii judetene a Coalitiei aflate la Putere, el a fost privit mai mereu ca un intrus.

Calian este de parere ca PC ar fi trebuit sa iasa de la guvernare de multa vreme, insa conservatorii au acceptat sa ramana in cadrul coalitiei aflate la Putere doar de dragul integrarii europene. Deputatul s-a aratat convins ca sefului sau de partid, Dan Voiculescu, i-ar fi fost fabricate dosare politice, pe tema acuzatiilor de colaborare cu fosta Securitate.

Iritarea conservatorilor clujeni este cu atat mai mare cu cat la nivel local, aceasta formatiune s-a ales cu prea putine beneficii de pe urma participarii la guvernare. Singura institutie deconcentrata la conducerea careia a reusit sa isi impuna reprezentantul este Directia Judeteana de Sport.

Insa, prefectul Alin Tise a obtinut deja demiterea directorului Corneliu Nut, sustinut de Partidul Conservator. Totusi, pritr-un artificiu juridic, acesta a continuat sa ramana sef, dar cu titlu interimar.

Partid de mana a doua

Rolul reprezentantilor PC Cluj a continuat sa ramana unul minor, chiar dupa ce acest partid s-a intarit cu un lot semnificativ de alesi locali proveniti din PRM. La finalul anului 2004, conservatorii nu aveau nici un reprezentant in Consiliul Local Cluj-Napoca, nici unul in Consiliul Judetean si un singur deputat, Gratiela Iordache, ales in urma aliantei cu PSD.

Acum, conservatorii au doi consilieri municipali, cinci consilieri judeteni, doi deputati si un secretar de stat. Cu toate acestea, rolul lor in politica clujeana este mai degraba unul marginal, deoarece imediat dupa alegerile locale, PNL, PD si UDMR au reusit sa formeze o majoritate stabila atat la nivel local, cat si la nivel judetean, fara participarea PC.

In consecinta, liderii celor trei formatiuni politice nu vor sa imparta acum beneficiile participarii la Putere cu fostii lor adversari din PRM transformati in aliati nesiguri prin trecerea la PC. Si asta, cu atat mai mult cu cat deputatul Petru Calian, care ar putea candida la sefia Primariei Cluj-Napoca, a continuat sa isi faca imagine prin atacarea in special a primarului democrat Emil Boc.

Paradoxal, amenintarile cu iesirea de la guvernare venite din partea PC intaresc pozitia unui alt partid de acelasi calibru. Este vorba de PPCD (PNTCD) care a dobandit reprezentare parlamentara, precum si in Consiliul Judetean ori in cel Local in urma unor fuziuni cu grupul fostilor lideri ai PSDR, cu URR si UCS, partidul sindicalistilor din BNS.

O serie dintre vechii membri ai PC, care si-au pierdut pozitiile in fata noilor veniti din PRM, ar putea trece la PPCD, printre care se numara mai multi consilieri comunali.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro