Sari direct la conținut

Consilierul prezidential Peter Eckstein Kovacs a semnat o petitie impotriva proiectului de la Rosia Montana: Punctul meu de vedere legat de Rosia Montana nu e de azi sau de ieri. E o problema de constiinta

HotNews.ro
Peter Eckstein-Kovacs, Foto: AGERPRES
Peter Eckstein-Kovacs, Foto: AGERPRES

Consilierul prezidential Peter Eckstein Kovacs (UDMR) a semnat, duminica, o petitie impotriva proiectului de la Rosia Montana, petitie initiata de organizatia Transilvania Verde, „organizatie ecologista interesata de la bun inceput de aceasta problema, care a initiat o strangere de semnaturi”, dupa cum spune politicianul. „Sunt o persoana fizica si punctul meu de vedere nu e de azi sau de ieri. E o problema de constiinta. Domnul presedinte (Traian Basescu – n.red.) are un punct de vedere pe care il respect. In afara de punctul de vedere economic si cel al rediscutarii proiectului, sunt categoric impotriva, din punct de vedere al mediului”, a declarat Peter Eckstein Kovacs pentru HotNews.ro.

Peter Eckstein Kovacs s-a declarat de mai multe ori, in trecut, impotriva proiectului minier.

Presedintele Traian Basescu declarase, in urma cu 3 zile, la Sulina, ca proiectul de la Rosia Montana „trebuie facut”, pentru ca Romania are nevoie de el, „dar cu conditia sa fie renegociata partajarea beneficiilor”, in timp ce mai multi lideri ai UDMR s-au pronuntat, de asemenea, in favoarea proiectului.

Seful statului a evocat ca argument evolutia pretului aurului in ultimii cinci ani. „Ce tara sta cu o asemenea avere in pamant fara sa gaseasca solutii sa o puna in valoare? Pentru ca resursa asta nu e nici a ONG-urilor, nu e nici a Ungariei, care nu stiu ce avize ar trebui sa dea Romaniei… Nu trebuie sa dea niciun aviz, suntem inca stat suveran”.

El a subliniat insa ca protejarea mediului trebuie foarte bine planificata: „Iar pe cei care vorbesc despre distrugerea mediului ii invit sa mearga acum la Rosia Montana. Eu am fost de trei ori. E adevarat, niciodata ca presedinte al Romaniei. Am sustinut si sustin proiectul, cum sustin orice tip de dezvoltare industriala”.

Rosia Montana Gold Corporation dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, avand costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimeaza ca va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.

Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social, in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri.

Pe 2 august, premierul Emil Boc a declarat, la postul public de televiziune, ca Guvernul asteapta opinia specialistilor asupra proiectului Rosia Montana inainte de a lua o decizie privind aceasta investitie. Boc a tinut totusi sa precizeze ca, personal, nu este un „fan” al proiectului si ca actualul contract, care nu este cel mai favorabil pentru stat, „ar trebui rediscutat”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro