Consiliul Concurentei a amendat distribuitorul de gaze WIROM, o firma controlata de Gazprom, pentru intelegeri anticoncurentiale cu alte noua societati
Consiliul Concurentei a sanctionat cu amenzi in valoare totala de 920.069 lei(aproximativ 207.690 euro) 10 companii din domeniul gazelor naturale pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale, se arata intr-un comunicat de presa. Din initiativa distribuitorului de gaze WIROM, companiile, 9 executanti de lucrari in domeniu, au participat la o intelegere avand ca obiect stabilirea unui pret unic pentru instalatiile standard de utilizare. WIROM este un mic distribuitor de gaze din sudul Romaniei si este controlat de Gazprom prin furnizorul de gaze Wintershall (WIEE). WIROM deserveste cateva localitati din judetele Giurgiu si Teleorman.
Amintim ca Gazprom este investigata si la nivelul Comisiei Europene din cauza nerespectarii normelor concurentiale. Comisia Europeana acuza gigantul rus Gazprom ca a abuzat de pozitia sa dominanta in 8 tari din Europa Centrala si de Est, conditionand aprovizionarea cu gaze de obtinerea unor angajamente de alta natura din partea angrosistilor in ceea ce priveste infrastructura de transport al gazelor. Potrivit CE, Gazprom a incalcat normele antitrust.
Companiile sanctionate:
- SC WIROM GAS SA -788.017 lei;
- SC DORNACOR SRL- 17.650 lei;
- SC ELISAN SRL- 20.943 lei;
- SC INSTPRO SRL- 31 680 lei;
- SC MELPREST SRL -3.534 lei;
- SC RODIMAR I EXIMP SRL- 12.488 lei;
- SC SC MELIORSTAL SRL- 499 lei;
- SC METALICA PROD SRL- 1029 lei;
- SC MIRAL INSTAL COMPANY SRL- 39.051 lei
- SC TMG CONPREST SRL -5.498 lei
„Contractele dintre distribuitorul de gaze si executantii de lucrari contineau clauze anticoncurentiale prin care se stabilea un pret fix pentru realizarea instalatiilor de utilizare. In acest fel, beneficiarii lucrarilor, respectiv consumatorii, plateau, nejustificat, un pret mult mai mare, fata de cel practicat inaintea intelegerii”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Patru companii (MeliorstaL, Metalica Prod, Miral Instal Company si SC TMG Conprest) au recunoscut participarea la intelegerea anticoncurentiala si au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%.
La stabilirea sanctiunilor, Consiliul Concurentei a tinut cont de faptul ca, la momentul intelegerii, legislatia in domeniul gazelor prevedea ca distribuitorul era singurul care putea aviza realizarea lucrarilor conexe. Odata cu modificarea legii (123/2012), aceasta piata s-a liberalizat, iar avizarea acestor lucrari poate fi facuta de orice persoana fizica sau juridica autorizata de ANRE.
Consiliul Concurentei incurajeaza companiile implicate in acest tip de intelegeri anticoncurentiale sa contacteze autoritatea de concurenta, sa isi recunoasca participarea la incalcare si sa furnizeze dovezi privind intelegerea respectiva. Procedand astfel, companiile pot beneficia de reduceri substantiale ale amenzilor in functie de momentul in care contacteaza autoritatea de concurenta si de valoarea informatiilor furnizate.