Consiliul Concurentei a castigat irevocabil procesul cu OMV Petrom, pentru care a fost stabilita o amenda record de 297,8 milioane de lei
Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat irevocabil incalcarea legii concurentei de catre compania SC OMV Petrom SA prin participarea la o intelegere de tip cartel, alaturi de alte companii active pe piata carburantilor, informeaza Consiliul Concurentrei. Pe de alta parte, instanta a redus amenda de la 366,5 milioane lei la 297,8 milioane lei, insa chiar si asa ramane cea mai mare sanctiune aplicata de Consiliul Concurentei.
Consiliul Concurentei a castigat irevocabil si procesele cu Mol Romania, Rompetrol Downstream SRL, Eni Romania si OMV Petrom Marketing.
Reamintim ca la sfarsitul anului 2011, Consiliul Concurentei a sanctionat sase companii petroliere cu amenda de aproape 880 milioane lei (205 milioane euro) pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale. In urma investigatiei, autoritatea de concurenta a constatat ca cele sase companii au incalcat atat Legea Concurentei, cat si Tratatul de Functionare al Uniunii Europene (TFUE) prin stabilirea retragerii simultane pe piata a sortimentului de benzina Eco Premium:
SC OMV Petrom SA (la data incalcarii legii opera benzinariile Petrom si Petrom V) -366,5 milioane lei
SC OMV Petrom Marketing srl (la data incalcarii legii opera benzinariile OMV) -137,2 milioane lei
SC Rompetrol Downstream SRL – 159,5 milioane lei
SC Lukoil Romania SRL – 136,8 milioane lei
SC Mol Romania Petroleum Products SRL – 80,2 milioane lei
SC ENI Romania SRL – 11,1 milioane lei.
Amenzile au fost executate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
Amenzile au fost acordate din cauza ca firmele s-au inteles intre ele sa scoata de pe piata un sortiment de bezina: Eco Premium.
OMV Petrom a primit cea mai mare amenda (366,5 milioane de lei OMV Petrom si 137 milioane de lei OMV Petrom Marketing) pentru ca a avut „circumstante agravante”. Companiile petroliere au contestat in instanta deciziile Consiliului Concurentei, fiind pierdute procesele care s-au derulat pana acum. Important de mentionat ca pe rolul instantelor a mai ramas cazul Lukoil Romania.