Sari direct la conținut

Consiliul Concurenței analizează piața imobiliară din București / Ce spune Bogdan Chirițoiu

HotNews.ro
Blocuri in Bucuresti, Foto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro
Blocuri in Bucuresti, Foto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Consiliul Concurenței a demarat un studiu pe piața imobiliară rezidențială și nerezidențială din municipiul București, pentru a identifica posibile bariere care stau în calea dezvoltării industriei, dar și aspectele care pot induce în eroare consumatorul, potrivit unui comunicat al autorității.

În cadrul studiului, vor fi analizate relațiile între companiile active pe piață, dar și modul de operare al acestora în diferite faze de dezvoltare imobiliară.

Astfel, autoritatea de concurență vizează clarificarea aspectelor care pot afecta concurența și implicit consumatorii, cum sunt legislația, ritmul de dezvoltare, cauzele care conduc la creșterea prețurilor sau la eventuala diminuare a calității în construcții.

Ca urmare, Consiliul Concurenței va solicita informații de la actorii activi pe piața imobiliară, precum și opinia consumatorilor cu privire la calitatea construcțiilor, a facilităților disponibile sau a managementului acestora.

La finalul analizei, Consiliul Concurenței va emite propuneri și recomandări pentru eliminarea problemelor identificate.

  • „Reamintim că prioritatea autorității de concurență este reprezentată de identificarea și eliminarea oricăror disfuncționalități manifestate în cadrul piețelor și remedierea eventualelor disfuncționalități privind accesul sau relațiile companiilor active pe piață.
  • De asemenea, în cazul în care descoperă încălcări ale legii, inițiază procedurile necesare pentru a le sancționa”, precizează reprezentanții Consiliului.

UPDATE

La solicitarea HotNews.ro, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a precizat că nu are indicii privind existența unor ilegalități în acest sector, iar analiza este una de rutină.

  • „Având în vedere dezvoltarea sectorului imobiliar din ultimii ani, vrem să vedem cum funcționează, care sunt mecanismele de operare ale companiilor care activează în acest domeniu și, în același timp, să identificăm care sunt obstacolele din punctul de vedere al concurenței.
  • Ca urmare, vom analiza mai multe aspecte, cum sunt legislația, oferta existentă, profitabilitatea firmelor, cauzele care conduc la creșterea prețurilor și gradul de inovare – mai ales cu privire la tranziția către clădiri verzi, conform Planului Național de Reziliență și Redresare”, a menționat Chirițoiu.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro