Sari direct la conținut

Consiliul National de Etica din Germania cere Guvernului sa legalizeze incestul

HotNews.ro

Consiliul National de Etica din Germania a cerut Guvernului sa decriminalizeze incestul intre frati, dupa ce a examinat cazul unui barbat care a avut patru copii cu sora sa. Patrick Stuebing, care a fost adoptat si si-a cunoscut sora atunci cand avea varsta de 20 de ani, a fost condamnat la inchisoare in 2008 pentru incest, iar lupta juridica a acestuia a determinat aparitia a numeroase dezbateri publice, noteaza The Independent.

Relatiile sexuale intre frati sau intre parinti si copiii lor sunt interzise potrivit Codului penal german, infractorii riscand ani de inchisoare.

Consiliul National de Etica din Germania a recomandat ca sectiunea din Codul Penal care interzice incestul sa fie inlaturata, argumentand ca riscul de invaliditate la copii nu este un motiv suficient de puternic pentru a justifica incriminarea.

Presedintele Consiliului, Christiane Woopen, se numara printre cei 14 membri care au votat in favoarea abrogarii sectiunii 173 din Codul penal. Noua membri din Consiliu au votat impotriva decriminalizarii incestului, in timp ce 2 persoane s-au abtinut.

„Incestul intre frati este foarte rar in societatile occidentale potrivit datelor disponibile, dar cei afectati descriu cat de dificila este situatia lor, avand in vedere pedepsele”, se arata intr-un comunicat al Consiliului.

„Ei simt ca libertatile lor fundamentale au fost incalcate si sunt fortati sa traiasca in secret sau sa isi nege dragostea”

Consiliul de Etica a auzit de cazuri in care frati vitregi, care nu au crescut impreuna, s-au intalnit doar cand erau deja adulti. Acesta este si cazul lui Patrick Stuebing, care a fost adoptat de mic si a incercat sa isi gaseasca familia dupa ce implinise varsta de 20 de ani. El si sora sa, Susan Karolewski s-au cunoscut cand aveau varstele de 24, respectiv 16 ani.

Patrick a fost condamnat pentru incest in 2008 si a petrecut 3 ani in inchisoare, apelurile sale la Curtea Constitutionala Federala si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului fiind respinse.

Autoritatile i-au permis lui Susan Karolewski sa pastreze custodia celui mai mic copil, dar ceilalti trei au fost luati de langa mama. Doi dintre copii prezinta dizabilitati, desi nu se stie sigur daca incestul este cauza principala, mentioneaza Consiliul.

Intr-o declaratie a Consiliului, membrii care au votat in favoarea decriminalizari spun ca legea care interzice incestul „pune cuplurile intr-o situatie tragica”.

„Majoritatea Consiliului National de Etica din Germania este de parere ca nu este corect ca o lege sa conserve un tabu social”, se arata in comunicat.

„In cazul in care incestul este consensual intre fratii adulti, nici teama aparitiei unor consecinte negative, nici posibilitatea nasterii unor copii din astfel de relatii incestuoase nu poate justifica o interdictie penala”, subliniaza Consiliul de Etica.

„Dreptul fundamental al fratilor adulti la auto-determinare sexuala are mai multa greutate in astfel de cazuri decat protectia abstracta a familiei”.

Cei care au votat impotriva decriminalizarii incestului au spus ca o astfel de actiune ar slabi valorile familiei „semnificative din punct de vedere etic”, care contribuie la dezvoltarea personala.

Elisabeth Winkelmeier-Becker, purtator de cuvant al partidului Angelei Merkel (CDU), a raspuns votului Consiliului de Etica afirmand ca abolirea legii impotriva incestului ar oferi un semnal gresit.

„Abolirea pedepsei penale impotriva actiunilor incestuoase intr-o familie ar afecta protejarea dezvoltarii copiilor”, a declarat Winkelmeier-Becker pentru Deutsche Welle.

Recomandarea Consiliului de Etica german a acoperit doar incestul intre frati. Membrii nu au recomandat decriminalizarea sexului intre parinti si copii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro