Sari direct la conținut

Consiliul Superior al Magistraturii, după discuțiile de la guvern privind pensiile speciale: „Această situație este de o gravitate deosebită”

HotNews.ro
Sediul CSM, Foto: Agerpres
Sediul CSM, Foto: Agerpres

Consiliul Superior al Magistraturii spune, legat de „iminenta modificare” a sistemului de pensii speciale, că susține necondiționat poziția exprimată de magistrați în adunările generale, în sensul că „această situație este de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, cu consecinţe directe asupra actului de justiţie”.

  • Sute de judecători și procurori anunță proteste din cauza modificărilor la pensiile speciale / Reacția ministrului Justiției
  • „Având în vedere iminenta modificare și completare a unor acte normative în domeniul sistemului public de pensii, Consiliul Superior al Magistraturii înțelege nevoia de reformare a sistemului de pensii.
  • Totodată, Consiliul ia act și susține necondiționat poziția exprimată de magistrați în adunările generale convocate astăzi, 20.06.2023, în sensul că această situație este de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, cu consecinţe directe asupra actului de justiţie.
  • În acest sens, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, împreună cu președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au avut o întâlnire cu reprezentanții puterii executive și legislative, în vederea prezentării impactului pe care l-ar putea avea modificările legislative propuse asupra sistemului de justiție, care deja se confruntă cu o lipsă acută de personal, în contextul perpetuării incertitudinii cu privire la statutul profesioniștilor din cadrul sistemului judiciar.
  • Reamintim deschiderea Consiliului spre o cooperare loială cu autoritățile implicate în procesul de reformă și faptul că nu ne opunem reformării sistemului pensiilor de serviciu, ci, dimpotrivă, suntem preocupați de găsirea celor mai adecvate soluții normative pentru a da eficiență acestui proces, cu respectarea independenței justiției și a jurisprudenței Curții Constituționale în materie”, a transmis CSM, printr-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, în zilele următoare vor avea loc alte întâlniri între președintele Consiliului și reprezentanții puterii executive și legislative „pentru identificarea celei mai bune soluții legislative pentru a asigura statul de drept, independența justiției și previzibilitatea legii”.

Nemulțumiți de preconizatele modificări privind pensiile speciale, sute de judecători și procurori de la mai multe instanțe și parchete din țară au anunțat proteste prin suspendarea activității.

Noul ministru al Justiției, Alina Gorghiu, a reacționat spunând că respectă dreptul magistraților la liberă exprimare, dar că „societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu”.

Guvernul de la București urma să aibă marți o ultimă discuție cu Comisia Europeană în privința reformei legii pensiilor speciale, ministrul Muncii, Marius Budăi susținând că mai sunt de făcut „trei mici ajustări”. El a precizat, luni, că procentul de impozitare propus a scăzut de la 30% la 15%, pentru ce depășește salariul mediu net pe economie, nu cel brut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro