Sari direct la conținut

Consiliul Tineretului din Romania reclama nereguli la internshipurile Guvernului si sesizeaza ITM si Curtea de Conturi: S-a instituit o forma de "angajare" fara vechime, asigurare de sanatate si somaj

HotNews.ro
Sesizare Curtea de Conturi privind intenship-urile Guvernului, Foto: CTR
Sesizare Curtea de Conturi privind intenship-urile Guvernului, Foto: CTR

Consiliul Tineretului din Romania reclama ca prin programul Oficial de Internship al Guvernului Romaniei, derulat incepand cu anul 2013, „s-a instituit o forma de ‘angajare’ in care tinerii care lucreaza pentru diferite institutii nu beneficiaza de vechime in munca, asigurari de sanatate si somaj pe perioada activitatii”. Reprezentantii tinerilor au sesizat Inspectia Muncii si Curtea de Conturi a Romaniei si cer sanctionarea institutiilor implicate.

Consiliul Tineretului din Romania (CTR), Organizatia de Tineret a Blocului National Sindical (OT BNS), Alianta Nationala a Organziatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) si Consiliul National al Elevilor (CNE) arata ca este necesara crearea unui cadru legal adecvat pentru astfel de programe, insa le cer partidelor politice si premierului Dacian Ciolos garantii ca vor fi asigurate drepturile stagiarilor, inainte de a sustine si de a se implica in initiative concrete de reglementare in acest sens.

CTR precizeaza ca programul de internship al Guvernului Romaniei se deruleaza incepand cu anul 2013, „iar in ultimii doi ani stagiarii au fost retribuiti sub forma unor burse, fara plata taxelor si contributiilor aferente si, implicit, fara recunoasterea vechimii in munca si fara ca stagiarii sa beneficieze de asigurari de sanatate si somaj„. Organizatia reclama ca stagiarii nu au semnat contracte de voluntariat sau de munca, ci contracte „nenumite”, nespecifice si care nu pot fi aplicate unei relatii de tipul celei dintre stagiari si Guvern. De asemenea, acestor stagii nu li se pot aplica prevederile aferente practicii pentru elevi si studenti, nefiind vorba de o practica prevazuta in programa scolara/universitara, spune consiliul.

Guvernul ar trebui sa dea exemplu in materie de respectare a drepturilor angajatilor si colaboratorilor sai. Prin neplata taxelor datorate, guvernul a tinut tinerii care au lucrat acolo lipsiti de o serie de drepturi extrem de importante. Vedem ca tot mai multe institutii si chiar si companii private au devenit interesate in a derula programe similare si ne temem ca ‘editiile’ locale ar putea completa abuzurile sesizate si cu altele noi. In timp, tinerii ar putea ajunge sa lucreze 3, 6 sau chiar 12 luni in astfel de conditii si aceasta practica ar putea fi legiferata ca atare, in locul elaborarii unei initiative care sa ii protejeze corespunzator, in acord cu recomandarile europene in domeniu. Vor ajunge sa lucreze, dar sa nu poata beneficia de consultatii gratuite la medic, de medicamente compensate si nici macar de recunoasterea vechimii in munca. Preferam sa sesizam organele de control acum si sa ne asiguram ca fenomenul nu se mai raspandeste pana la crearea unui cadru legal adecvat„, a declarat presedintele Consiliului Tineretului din Romania Mihai Dragos.

Cancelaria Prim-ministrului a lansat o invitatie la consultari in vederea pregatirii unui document de pozitie pe tema unei legi a stagiilor profesionale, noteaza cele 4 organizatii, precizand insa ca vor participa si vor sustine acest demers doar in masura in care sunt asumate mai intai o serie de principii clare de lucru. „Organizatiile ii solicita Premierului Dacian Ciolos sa isi asume public ca stagiile profesionale vor fi platite si ca stagiarii vor beneficia de asigurare de sanatate, de somaj si de recunoasterea vechimii in munca acumulata prin aceste stagii”, se arata in comunicatul de presa transmis de CTR.

Consideram ca tinerii care efectueaza un stagiu de practica trebuie sa beneficieze de protectie sociala ca orice salariat din Romania. Tranzitia de la scoala la viata activa este un proces dificil pentru tinerii din ziua de azi, iar parcurgerea unui stagiu de practica care nu ii ofera asigurare medicala, de somaj si nu ii recunoaste vechimea in munca va avea un efect negativ in procesul de angajare al tinerilor, care deja au o parere formata despre locurile de munca din tara si ii va incuraja tot mai mult sa isi caute contracte de munca in strainatate. Sustinem adoptarea unei legi a stagiilor de practica daca Guvernul condus de domnul Dacian Ciolos isi va asuma public cerintele noastre legate de protectia sociala adecvata pentru contractele stagiilor de practica„, a declarat Ciprian Vacaru, presedintele Organizatiei de Tineret a Blocului National Sindical

Programul de internship al Guvernului Romaniei, la fel ca orice alta initiativa similara, este binevenit si cu siguranta sprijina tinerii in a acumula experienta profesionala. Totusi, acest program reflecta foarte bine problemele cu care se confrunta studentii atunci cand vor sa urmeze un astfel de stagiu de practica/internship. La fel cum nici guvernul nu a garantat tinerilor stagiari asigurare medicala, de somaj sau recunoasterea stagiului ca vechime in munca in niciunul dintre cei 4 ani ai proiectului, desi acestia au avut o activitate intensa in folosul institutiilor guvernamentale, nici alti angajatori nu asigura aceste drepturi fundamentale studentilor si, de multe ori, doar „se folosesc” de ei. E necesar ca toti angajatorii, de stat sau privati, sa inteleaga ca tinerii, chiar daca participa doar la un stagiu de practica, au nevoie sa le fie garantate anumite drepturi de baza, iar munca prestata de ei trebuie sa conteze ca vechime. De asemenea, aceste aspecte trebuie sa fie bine intelese si de partidele politice, care sa sprijine adoptarea unei legislatii corespunzatoare in Parlamentul Romaniei„, a aratat, la randul sau, Vlad-Dan Chereches, presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania

Organizatiile mai atrag atentia ca o lege a stagiilor profesionale va trebui sa vizeze si persoane fara studii superioare si, de asemenea, sa cuprinda reglementari clare atat pentru mediul privat, cat si pentru institutiile publice.

Cei mai expusi riscului de a accepta sa lucreze fara toate beneficiile aferente unui contract de munca sunt persoanele care nu au absolvit studii superioare, in randul carora somajul este mult mai mare. Totusi, tinerii aflati in aceasta situatie ar putea avea foarte mult de castigat din existenta posibilitatii efectuarii unui stagiu profesional, ca tranzitie spre un loc de munca stabil. Sustinem nevoia unei astfel de legi, insa in anumite conditii. Trebuie sa mentionez si ca, din pacate, elevii nici macar nu au fost invitati la consultar„, a declarat pesedintele Consiliului National al Elevilor, Vlad Stefan.

Sesizare ITM Internshipuri Guvern

Sesizare Curtea de Conturi Internship

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro