Sari direct la conținut

Consumul de electricitate al României, cu 30% mai mare decât în zilele normale de vară / Bucureștenii au consumat cu 45% mai mult

HotNews.ro
Rețele de transport electricitate, Foto: Artinun Prekmoung | Dreamstime.com
Rețele de transport electricitate, Foto: Artinun Prekmoung | Dreamstime.com

Românii au consumat în ultimele zece zile, când temperaturile au început să crească simțitor, cu aproximativ 30% mai multă electricitate în vârfurile de seară față de prima săptămână a lunii iulie, arată datele Transelectrica, analizate de HotNews.ro.

Astfel, vârfurile de seară din ultimele 10 zile au fost între 8.400 și 8.600 de MW, față de aproximativ 6.500 – 7.000 de MW, cât a fost consumul de vârf în prima săptămână din luna iulie.

Chiar dacă producătorii au pornit grupuri pe cărbune de la Paroșeni și Ișalnița, precum și un grup pe gaze de la Electrocentrale București, consumul nu a putut fi asigurat din producția internă în vârfurile de seară și țara noastră a apelat la importuri.

Spre exemplu, marți, 16 iulie, când a fost cel mai mare consum (8.600 MW), România a importat peste 2.200 de MW, capacitatea maximă fiind de 3.000 de MW.

Consumul de energie în Capitală, mai mare cu 45% decât într-o zi normală de vară

Totodată, consumul de energie electrică în București a crescut și el foarte mult în aceste zile de caniculă, ajungând să fie chiar și cu 45% mai mare decât într-o zi normală de vară, după cum au afirmat, pentru HotNews.ro, reprezentanții companiei Rețele Electrice, distribuitorul de energie din grupul PPC (fost Enel).

„În București, consumul instantaneu în după-amiaza zilei de 16 iulie (când s-a atins nivelul maxim de caniculă – n.r.) era de aproximativ 1.280 MW, cu aproximativ 45% peste sarcina medie a unei zile cu temperaturi normale din vara acestui an.

Și la nivelul județului Ilfov consumul de electricitate este unul semnificativ, ajungând să depășească în anumite intervale orare valorile înregistrate de orașele Timișoara și Arad cumulat”, au arătat reprezentanții companiei.

În unele cartiere unde numărul imobilelor rezidențiale este mare, consumul a fost mai mare chiar și cu 80-90%.

În aceste condiții, așa cum se așteptau autoritățile, au apărut mai multe pene de curent punctuale.

„Sunt două cauze ale avariilor punctuale și nu au legătură cu un posibil black-out, nu suntem sub niciun risc semnificativ de pană de curent majoră”, a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la Digi24.

„Sunt doi factori: consumul, mai mare, evident, oamenii vin acasă pornesc aerul condiționat, alte aparate, și starea tehnică a acestor rețele. E vorba de o rețea învechită. Am atras finanțări de peste 1 miliard de euro, cam jumătate de miliard pentru Transelectrica. Deci vor beneficia de aceste fonduri și aceste investiții își vor demonstra efectele într-un an, doi, trei…” a declarat ministrul.

România a importat electricitate în vârfurile de seară

Întrebat cu cât a crescut consumul față de o zi normală de vară, ministrul a precizat că a depășit „cu peste 1000 MW, dar sunt mai multe lucruri – avem intervale cu mai multe provocări, cum e acest interval de seară unde ne lipsește producția din centralele fotovoltaice, parcurile solare și în zilele foarte călduroase nu bate vântul, deci ne lipsește și energia eoliană. E un deficit de 1.300-1.400 de MW,” a adăugat Burduja.

El a precizat că în vârfurile de seară România a importat energie

„Pe anumite vârfuri – și acum două zile a fost undeva la 8.800 de MW – în vârful acesta de seară când a fost deficit am acoperit din importuri. Gândiți-vă, dacă ne apropiem de capacitatea maximă a importurilor, cu siguranță e un semnal de alarmă, dar nu suntem în acel scenariu.

Suntem suficient de departe din moment ce noi nu am importat mai mult de 2000 de MW, avem o marjă de 800-1000 pe care am putea să-i luăm din importuri” a declarat ministrul.

INTERVIURILE HotNews.ro