Consumul de gaze din UE a scăzut puternic în ianuarie / Prăbușirea livrărilor rusești
Consumul de gaze a scăzut puternic în ianuarie în mai multe regiuni ale lumii, în special în Uniunea Europeană (-19%) și în Regatul Unit (-16%), se arată într-un raport al Forumului țărilor exportatoare de gaze (GECF), publicat miercuri, citează AFP.
Acest raport, inspirat în forma sa de cel publicat de OPEC, cartelul țărilor exportatoare de petrol, este primul de acest gen pentru acest grup de țări producătoare de gaze format în jurul Qatarului.
În această primă ediție lunară, acesta subliniază că „condițiile meteorologice au un impact semnificativ asupra consumului de gaz”.
Uniunea Europeană a consumat în ianuarie cu 19% mai puțin gaz decât în ianuarie 2022, cu 40 de miliarde de metri cubi, în special datorită temperaturilor peste normal care au redus la minimum cererea de încălzire, potrivit raportului, care reia diverse surse.
Eforturile de economisire a energiei au redus, de asemenea, consumul de gaze în UE, utilizatorii industriali limitându-și utilizarea „din cauza prețurilor ridicate de pe piața europeană”, adaugă raportul.
Același lucru este valabil și în Marea Britanie, unde raportul indică o iarnă blândă, prețuri ridicate și o producție mai mare de energie hidro (+32% în ianuarie față de acum un an), eoliană (+30%) și solară (+3%) ca factori care au contribuit la scăderea consumului cu 16%, până la 7,4 miliarde de metri cubi.
În Uniunea Europeană, gazul utilizat în centralele electrice a scăzut cu 13% în ianuarie față de anul trecut, în beneficiul cărbunelui (+24%) și al energiei hidroelectrice (+8%).
În SUA, temperaturile blânde și încetinirea activității industriale sunt invocate ca motive pentru o scădere cu 8,8% a consumului de gaze, până la 92 mld. mc.
Raportul analizează, de asemenea, mai multe țări asiatice, dar pe baza unor comparații eterogene.
Prăbușirea livrărilor rusești
Cu toate acestea, el documentează prăbușirea livrărilor rusești prin conducte (-55% în ianuarie) și creșterea gazului norvegian, care a asigurat 47% din livrările prin conducte către UE în 2022.
În ceea ce privește gazele naturale lichefiate, importurile mondiale s-au contractat în ianuarie pentru prima dată din februarie 2021 (-1,4% în ritm anual, până la 36,7 milioane de tone), cu excepția Europei, unde livrările au crescut (+6%, până la 12,2 milioane de tone) pentru a compensa gazele livrate de Rusia.
Gazprom mărește livrările
Compania rusă Gazprom a anunțat că va livra miercuri 35,3 milioane de metri cubi (mcm) de gaze către Europa prin Ucraina, cel mai mare nivel de după 16 ianuarie, când fluxurile au fost de 35,4 mcm.
Cantitatea furnizată de Gazprom marți este semnificativ mai mare decât cea de marți (30,8 mcm), dar totuși mai mică decât nivelurile de peste 40 mcm din a doua jumătate a anului 2022 și de la începutul lunii ianuarie.
Volumele mai mari ar putea împinge și mai în jos prețurilor europene la gaze, care se află aproape de cel mai scăzut nivel de după septembrie 2021, la aproximativ 52 de euro pe megawatt oră (MWh). Acestea au atins un maxim record de peste 300 de euro/MWh anul trecut, pe fondul reducerii livrărilor de gaze rusești către Europa.
foto: Dreamstime