Contributiile de asigurari sociale vor avea cote unice
Cotizatiile CAS platite de angajati vor creste, iar ale angajatorilor vor scadea, in 2008. In prezent, contributiile angajatilor si angajatorilor la bugetele de asigurari sociale au cote diferite pentru somaj, sanatate si pensii.
Fiscul pregateste o unificare a acestora, urmand sa aplice o cota unica pentru toate cele trei tipuri de contributii. Noul procentaj va fi cel ce se aplica acum la sanatate, respectiv 6,5% pentru angajat si 6,75% pentru angajator, iar totalurile cumulate vor fi mai mari pentru angajati si mai mici la angajatori fata de cele aplicate in prezent.
Pentru asigurarile sociale, angajatii platesc un total de 17% din salariu (din care 9,5% pentru pensii, 1% pentru somaj si 6,5% pentru sanatate), iar angajatorilor le revine o cota de 28,5% (din care 9,5% pensii, 2,25% somaj si 6,75% pentru sanatate).
La nivelul angajatorilor, se mai aplica si o contributie cuprinsa intre 0,4% si 3,6% din fondul de salarii pentru accidente de munca si boli profesionale.
Potrivit proiectului de modificare a acestor contributii, care se afla in analiza Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), cota unica va fi cea aplicata acum la contributiile de sanatate, adica 6,5% la angajat si 6,75% la angajator, la toate celelalte contributii.
Ceea ce inseamna ca, spre exemplu, contributia pentru pensii va scadea de la 9,5% la 6,5% in cazul angajatilor, respectiv de la 19,5% la 6,75% pentru angajatori.
In schimb, contributia pentru somaj va creste de la 1% la 6,5% in cazul angajatilor si de la 2,25% la 6,75% pentru angajatori. De unde rezulta ca la nivelul angajatilor se va cumula un cuantum total al CAS de 19,5% (fata de actualul 17%), iar la angajator – de 20,25% (fata de 28,5% in prezent) din fondul de salarii.
Baza de calcul pentru CAS se va extinde Contributia de sanatate, care va fi luata ca „etalon”, are cea mai extinsa baza. Acum, aceasta se plateste inclusiv pentru veniturile rezultate din drepturi de autor – daca reprezinta singura sursa de venituri – sau profesii libere, in timp ce contributiile de pensii sau de somaj nu se aplica la aceste categorii de venituri. Proiectul nu intervine si asupra nivelului cotelor de contributii.
Contributia de sanatate se plateste pentru venituri din: salarii sau asimilate salariilor, activitati independente, agricultura (daca persoanele respective nu platesc contributia pentru activitati independente), indemnizatii de somaj, cedarea folosintei bunurilor, dividende si dobanzi, drepturi de proprietate intelectuala si alte venituri care se supun impozitului pe venit, dar numai in cazul in
care nu sunt obtinute venituri din salarii sau activitati independente, si pensii.