Controversa pilonului II de pensii: Administratorii fondurilor se arata ingrijorati de posibilitatea ca pilonul II sa devina optional si cer din nou Statului sa argumenteze scenariile analizate
APAPR, asociatia care reprezinta administratorii fondurilor de pensii private, a anuntat vineri ca ‘priveste cu ingrijorare declaratiile facute in seara zilei de ieri in spatiul public, cu referire la posibilitatea de a elimina caracterul obligatoriu al Pilonului II de pensii private.’ Asociatia spune ca ‘pana in prezent, in cadrul dialogurilor institutionale pe care le-a purtat cu autoritatile, a transmis faptul ca interesele participantilor sunt cel mai bine urmarite doar prin mentinerea arhitecturii si a principalilor parametri ai Pilonului II’ si i-a cerut din nou premierului Tudose organizarea unui dialog transparent si argumentat cu privire la scenariile analizate de factorii de decizie.
Comunicatul de presa transmis vineri de APAPR:
- „APAPR priveste cu ingrijorare declaratiile facute in seara zilei de ieri in spatiul public, cu referire la posibilitatea de a elimina caracterul obligatoriu al Pilonului II de pensii private. In acest context, Asociatia reitereaza dorinta de a reprezenta un partener de dialog institutional in realizarea analizei imperios necesare luarii celei mai bune decizii pentru viitorul celor 7 milioane de participanti la Pilonul II de pensii.
- Pana in prezent, in cadrul dialogurilor institutionale pe care le-a purtat cu autoritatile, APAPR a transmis faptul ca interesele participantilor sunt cel mai bine urmarite doar prin mentinerea arhitecturii si a principalilor parametri ai Pilonului II. In contextul ultimelor evolutii, APAPR solicita Primului-Ministru sa faciliteze o intalnire cu toti actorii relevanti din acest domeniu, precum si cu institutiile de reglementare, pentru a putea purta un dialog transparent cu privire la scenariile analizate in prezent de catre factorii de decizie si a ne prezenta punctul argumentat de vedere.
- Reamintim faptul ca Pilonul II de pensii a fost infiintat in urma cu 10 ani si pana in prezent a functionat transparent, in siguranta, eficient si cu performante investitionale remarcabile in beneficiul contributorilor. Obligativitatea instituita prin lege a facut din Pilonul II de pensii o cale sigura de a atinge toti salariatii, in vederea asigurarii pentru acestia a unui venit suplimentar la varsta pensionarii. De asemenea, Pilonul II reprezinta singurul mijloc de economisire (fara niciun cost suplimentar!) pentru circa 50% din populatia activa, procentul fiind progresiv mai mare cu cat veniturile sunt mai mici.”, se arata in comunicatul asociatiei.
Premierul Tudose a declarat joi seara in cadrul unui interviu la Digi24 ca Guvernul analizeaza posibilitatea ca de la anul romanii sa decida singuri daca vor sau nu ca pensia lor sa fie administrata si de fonduri private, nu doar de catre stat.
- „Ca sa va spun in premiera, cred ca solutia spre care ne ducem este sa anuntam populatia, in functie de nivelul de salarizare, unde e mai bine sa isi puna banii: la pilonul I, la pilonul II, toti la pilonul I… Nu desfiinteaza nimeni pilonul II, nu il asasineaza nimeni, nu il chinuie, nu il schingium, dar va fi optional. Romanul va avea un tablou in fata. Eu cu contributia mea atat obtin pe punctul de pensie, dincolo atat obtin ca randament”, a declarat Tudose.
Declaratia a fost facuta in contextul scandalului iscat in jurul Pilonului II de pensii private. Premierul afirma saptamana trecuta ca se va face o analiza pe Pilonul II de pensii, aminteste postul de stiri. Mihai Tudose a spus ca nu exista nationalizare „sub nicio forma”, asa cum se vehicula initial.
Apoi, potrivit unor surse, planurile Guvernului erau de a diminua de la 5,1% la 2,5% contributia virata de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), masura care ar fi afectat dramatic dinamica sumelor acumulate in cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participantilor la acest sistem.