Coreea de Nord a desfăşurat un "test foarte important" la o bază de lansare a rachetelor
Coreea de Nord a anunţat duminică că a efectuat un „test foarte important” la baza sa de lansare a sateliţilor Sohae, înconjurat de mister, dar semnificativ pentru eşecul negocierilor în domeniul nuclear dintre Phenian şi Washington, comentează AFP, preluată de Agerpres.
Informaţia a fost transmisă de agenţia oficială KCNA, care nu a oferit niciun detaliu despre dispozitivul sau arma testată.
„Un test foarte important a avut loc la baza de lansare a sateliţilor Sohae în după-amiaza zilei de 7 decembrie”, a declarat un purtător de cuvânt al Academiei naţionale de ştiinţe a Coreii de Nord.
Rezultatul acestui test va avea un „efect important” schimbând „statutul strategic” al Coreii de Nord, a adăugat el.
Mai devreme în cursul zilei de sâmbătă, preşedintele american, Donald Trump, a lăudat în faţa presei la Washington „relaţia sa foarte bună” cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.
„Cred că vrem amândoi să le păstrăm aşa cum sunt. Ştie că am alegerile care vin”, a adăugat el, insistând că ar fi surprins dacă Phenianul „ar acţiona în mod ostil”.
Situată pe coasta de nord-vest a Coreii de Nord, baza militară Sohae, cunoscută şi sub numele Tongchang-ri, s-a aflat de peste un an în centrul diplomaţiei în trei dintre Phenian, Seul şi Washington.
Are toate aparenţele unui centru spaţial pentru lansarea sateliţilor pe orbită. Nord-coreenii l-au utilizat însă pentru mai multe lansări de rachete condamnate de comunitatea internaţională, care mai denunţă antrenamentele la tiruri de rachete cu rază lungă de acţiune.
În cursul summitului de la Seul din septembrie 2018, liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a angajat să îl închidă. Ulterior, discuţiile pentru „denuclearizarea” Peninsulei Coreene au intrat în punct mort.
În martie, serviciul de spionaj al Coreei de Sud (NIS) a anunţat că Phenianul a reluat activitatea pentru a restabili centrul său cheie de lansare a rachetelor cu rază lungă de acţiune de la Tongchang-ri.
Coreea de Nord, furioasă pe cele şase ţări europene care au criticat-o recent la ONU
Reprezentanţa Coreii de Nord la Naţiunile Unite consideră că nu mai este necesar să se negocieze cu Statele Unite în legătură cu dezarmarea nucleară, informează cotidianul La Libre Belgique, Phenianul criticând astfel vehement mai multe ţări europene.
Într-o declaraţie dată publicităţii sâmbătă la New York, Coreea de Nord a afirmat că negocierile cu SUA nu mai sunt utile şi că „denuclearizarea” nu mai este la ordinea zilei.
Potrivit Phenianului, Washingtonul a folosit aceste discuţii într-un scop de politică internă.
Delegaţia nord-coreeană a criticat şase ţări din Uniunea Europeană – Belgia, Estonia, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Polonia – care au condamnat miercuri, într-o declaraţie, „tirurile continui cu rachete balistice din Coreea de Nord”, reafirmând necesitatea de a menţine sancţiunile împotriva acestei ţări.
Phenianul „îşi continuă şi programul nuclear” şi „condamnăm aceste acţiuni provocatoare”, au subliniat ţările europene în document, după o reuniune cu uşile închise privind Coreea de Nord a Consiliului de Securitate solicitată de acestea. Acţiunile „minează stabilitatea şi securitatea regionale, precum şi piaţa internaţională, şi au loc cu încălcarea clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU adoptate în unanimitate”, se mai menţionează în declaraţie.
În opinia regimului nord-coreean, este vorba despre o „gravă provocare”.
Negocierile privind denuclearizarea se află într-un punct mort după eşecul summitului de la Hanoi din februarie dintre Donald Trump şi Kim Jong Un. Washingtonul şi Phenianul nu au reuşit să ajungă la o înţelegere asupra sistării programelor nucleare ale Coreei de Nord în schimbul ridicării sancţiunilor economice la adresa acesteia. De atunci, Phenianul, care îi cere Washingtonului să-şi schimbe abordarea până la sfârşitul anului, a întreprins mai multe tiruri de rachete cu rază de acţiune scurtă.