Sari direct la conținut

Coronavirus: Johnson va anunța un vast plan de relansare a economiei britanice

HotNews.ro
Boris Johnson, Foto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia
Boris Johnson, Foto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia

Prim-ministrul britanic mizează pe construirea de infrastructuri pentru a susține economia pusă la grea încercare de pandemia de coronavirus.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, va dezvălui marți, 30 iunie, un mare plan de relansare, bazat pe construirea de infrastructuri pentru a susține economia britanică, dur afectată de pandemia de Covid-19, a relatat presa din Regat duminică, potrivit Le Point, citat de Rador.

„A fost un uriaș, uriaș șoc pentru țară, dar ne vom reveni foarte bine”, a afirmat liderul conservator într-un interviu pentru “Daily Mail”. „Dacă Covid-19 este un fulger, nu vom întârzia să auzim tunetul în termeni de consecințe economice. Vom fi pregătiți”, a asigurat el.

Țara „nu va reveni în niciun caz la austeritate ca acum zece ani”, sub guvernul conservator al lui David Cameron, a declarat el tabloidului britanic. Potrivit ziarului, locatarul de la Downing Street 10 va anunța detaliile acestui plan, pe care îl descrie drept „un moment foarte important”, într-un discurs marți.

Prăbușirea PIB

Izolarea strictă impusă toată luna aprilie s-a tradus printr-o prăbușire cu 20,4% a produsului intern brut (PIB) britanic, un record istoric, după o scădere a PIB cu 5,8% în martie. Fără ajutor suplimentar din partea statului, rata șomajului ar putea atinge niveluri nemaivăzute din anii 1980, depășind vârful de 3,3 milioane înregistrat în 1984, a relatat duminică “The Observer”, citând o analiză a Bibliotecii Camerei Comunelor.

Intervievat duminică pe Sky News, ministrul de interne, Priti Patel, a afirmat că guvernul este hotărât să „repornească Regatul Unit”. „Vom elabora un plan pentru relansare, o foaie de parcurs care se concentrează pe infrastructură”, a declarat ea, referindu-se la investiții pentru “drumuri” sau “internet de mare viteză”.

De asemenea, ministrul justiției a anunțat duminică crearea a patru noi închisori în Anglia, pentru a reduce criminalitatea și a susține economia locală, precum și sectorul construcțiilor, asigurând că acest lucru ar crea mii de locuri de muncă.

După ce a fost foarte criticat pentru gestionarea pandemiei de coronavirus, care a făcut peste 43.000 de morți în Marea Britanie, ceea ce face din aceasta țara cea mai afectată din Europa, Boris Johnson este confruntat cu provocarea de a reuși relaxarea. Etapa următoare, majoră, este redeschiderea, de sâmbătă, a pub-urilor, restaurantelor, saloanelor de coafură, muzeelor și cinematografelor, închise de la sfârșitul lunii martie. Magazinele „neesențiale” s-au redeschis la jumătatea lui iunie.

Britanicii estimează că liderul laburist Keir Starmer ar fi un mai bun șef de guvern, potrivit unui sondaj Opinium publicat sâmbătă. 37% din participanții la sondaj cred că acesta ar acționa mai bine decât Boris Johnson, în timp ce 35% estimează că Boris Johnson este opțiunea cea mai bună.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro