Sari direct la conținut

Coronavirus Slovacia: Două treimi din populație a fost testată, 1% cazuri pozitive

HotNews.ro
Testare in masa in Slovacia, Foto: VLADIMIR SIMICEK / AFP / Profimedia
Testare in masa in Slovacia, Foto: VLADIMIR SIMICEK / AFP / Profimedia

Doar 1% din cele două treimi de slovaci care au fost testați în acest weekend, în cadrul unui controversat program național, sunt pozitivi, a anunțat guvernul acestei țări cu 5,4 milioane de locuitori, scrie AFP.

Testele antigenice au fost efectuate pentru 3,625 milioane de persoane, dintre care 38.359 de persoane, respectiv 1,06%, s-au dovedit pozitive.

„Am făcut un mare pas înainte”, a afirmat premierul Igor Matovic. „Dar nu trebuie să ne gândim că, cu 1%, totul este bine. Nu este cazul”, a adăugat el.

„În realitate, până la 2% dintre locuitorii noștri ar putea fi infectați. Nu este deloc o situație bună”, a apreciat șeful guvernului.

Testele antigenice dau rezultate rapide – uneori în câteva minute – dar nu sunt considerate la fel de fiabile ca testele PCR unde prelevările nazale sunt trimise la un laborator de analize.

O a doua serie de teste este prevăzută în weekend-ul viitor.

Participarea la acest program de depistare nu este obligatorie, dar persoanele care nu dispun de un certificat de test negativ riscă o amendă mare dacă este controlată de poliție.

Orice persoană testată pozitiv trebuie să intre în carantină timp de zece zile.

Slovacia vrea să fie printre primele țări din lume care își testează întreaga populație.

Țări mai mici precum Luxemburg au făcut deja acest lucru, la fel ca unele orașe din China a căror populație este mai mare decât cea a Slovaciei, precum Wuhan, unde virusul a apărut prima oară.

Guvernul slovac a lăsat să se înțeleagă că restricțiile ar putea fi relaxate după terminarea testelor sau înăsprite dacă programul nu este executat în întregime.

Ca și alte țări, Slovacia s-a confruntat cu o creștere puternică a cazurilor de coronavirus, chiar dacă inferioară mediei UE.

Țara a înregistrat luni 1.883 noi infectări, cu un bilanț total de 61.829 cazuri, dintre care 219 decese.

Programul a fost criticat pentru organizarea deficitară.

Potrivit Asociației slovace a medicilor generaliști, concentrarea puternică de persoane la locurile de testare este „în contradicție cu recomandările experților în boli infecțioase”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro