Coronavirusul a provocat un dezastru agricol. Bătălia pe muncitorii sezonieri din Europa de Est
Cu riscul evident al unui posibil dezastru agricol, Berlinul a permis a 40.000 de lucrători sezonieri, proveniţi în special din Europa de Est, să intre în țară pentru a lucra. Vor călători cu toţii cu avionul, iar guvernul a garantat că lucrătorii vor fi supuși unor reguli stricte de igienă, pentru a preveni răspândirea Covid-19, potrivit Rador care citează Euronews.
„Trebuie să ne asigurăm că sănătatea lucrătorilor este protejată, la fel și recolta”, spune ministrul german al agriculturii, Julia Kloeckner. „Există reguli stricte pentru protecția sănătății populației, iar aceste reguli vor fi respectate și aici.”
Aproximativ 300.000 de lucrători sezonieri merg anual în Germania pentru a ajuta la recoltarea culturilor, în special a căpșunilor și sparanghelului.
Pierderi foarte grave în regiunea Puglia
Pandemia pune în pericol şi recoltele din sudul Italiei. Înainte de criza declanșată de urgența sanitară, aproximativ 100.000 de persoane lucrau pe câmpurile și în serele din Puglia, care acum au rămas abandonate.
„De obicei, aici erau în fiecare seară două sau trei persoane pentru a pregăti și a culege ciuperci”, explică un fermier.
„Unora le este frică, alţii nu vin din cauza problemelor de transport. Suntem fără mână de lucru și avem dificultăți serioase”. Iar dacă nu sunt culese, ciupercile putrezesc și sunt aruncate pe câmpuri, pentru a deveni un îngrășământ pentru cultivarea fasolei și mazărei.
Sindicatele fermierilor estimează că până acum, pierderile din regiunea Puglia, au ajuns la jumătate de miliard de euro.