Sari direct la conținut

Corup, deci exist (de Eliade Balan)

Romania Libera

Sunt persoane care incep sa-si puna intrebarea daca DNA mai are vreun rost sa functioneze atat timp cat asupra procurorilor anticoruptie se fac presiuni din toate partile.

Ce sens mai are sa se vorbeasca de independenta Justitiei cata vreme Guvernul isi permite sa ia o hotarare prin care nici un demnitar nu mai poate fi pus sub urmarire penala de angajatii lui Daniel Morar?! Orice om isi da seama ca Ordonanta de Urgenta 95 are un rol demolator. Nu face decat sa blocheze un demers extins la nivel national, atent monitorizat la Bruxelles de comisarii europeni.

Comisia prezidentiala a ramas fara obiect in numai cateva ore, interesul de grup si de partid fiind si de data aceasta peste interesul public. Liberalii au demonstrat prin masura de forta luata ca nu tin cont de recomandarile UE si nici de pericolul reprezentat de flagelul coruptiei, in conditiile in care Romania este amenintata cu clauza de salvgardare pe agricultura si rapoarte pe justitie.

Cabinetul Tariceanu a cedat usor la presiunea politicienilor liberali acuzati de DNA de savarsirea unor fapte penale. A intrat intr-o zona interzisa politicului si din dorinta de a-l pune cu botul pe labe pe adversarul Traian Basescu, nicidecum pentru a da un sprijin real justitiei.

In prag de alegeri europene, Executivul face dovada comiterii cu premeditare a unui act politic iresponsabil pentru o tara membra UE, in masura sa afecteze grav efortul general privind combaterea coruptiei la nivel inalt. S-a intrat in acest mod intr-un tunel plin de pericole sub aspectul ingradirii atributiilor pe care le are o institutie de o asemenea importanta, cum este DNA.

Una se declara, alta se sustine, altfel se actioneaza. De aici, si parerea ca clientelismul politic functioneaza din plin. Nu are rost sa mai ascundem dupa deget acest adevar. Ciolanul nu cunoaste legea, oricat ar dori unii sa demonstreze contrariul. Unii fura, altii stau de „sase”. Asa s-a intamplat in guvernarea PSD, cam la fel se petrec lucrurile si in mandatul portocaliu.

Sloganul „corup, deci exist” are termen de valabilitate nelimitat. Din pacate. Unde vedeti transformari in tinuta morala a unor politiceni cu rang de demnitar?

Nu acuz pe nimeni, sa fie clar, insa sunt convins ca nu degeaba iese fum din dosarele de coruptie. Nu se incaiera de pomana Tudor Chiuariu cu Daniel Morar. Nu s-a solicitat destituirea din functie a procurorului Doru Tulus de catre ministrul Justitiei numai pentru ca seful Sectiei a II-a din DNA schimba procurorii de caz dupa bunul plac.

Dorinta lui Chiuariu de a scapa de Tulus, reiterata si cu ocazia prezentarii raportului CSM de luni, scoate in fata ingrijorarea unui membru al Cabinetului Tariceanu cu privire la cursul pe care poate sa-l aiba solicitarea procurorului DNA cu privire la anchetarea penala a ministrului liberal. Se vede cat de mare este ingrijorarea.

Se simte teama fata de un eventual verdict defavorabil unui demnitar care conduce Justitia. Mai sanatos era ca Tudor Chiuariu sa-i lase pe procurori sa-si faca meseria pana la capat. Ar fi avut de castigat inclusiv guvernul PNL, care considera ca este victima sustinatorilor presedintelui Basescu, respectiv a lui Daniel Morar, acuzat ca ar executa comenzile politice ale Cotroceniului.

Este si parerea primului ministru, care vorbeste de graba manifestata de DNA atunci cand a declansat cercetarea unor ministri liberali acuzati de coruptie, cel mai recent caz fiind mita primita de Decebal Traian Remes prin intermediul lui Ioan Muresan.

Interventia premierului apare la numai cateva zile de la semnarea celebrei Ordonante 95, cand s-a urmarit, am mai spus, blocarea tuturor anchetelor care vizau demnitari. Poate mai potrivit era ca liderul PNL sa se abtina si sa sustina cererea procurorilor pentru aflarea adevarului.

Nu de alta, dar se poate intampla ca fapta de coruptie sa fie reala, situatie ce ar conduce la punerea intr-o lumina deosebit de proasta a lui Calin Popescu Tariceanu in calitate de aparator al demnitarilor infractori. Il deranjeaza DNA pentru ca s-a legat doar de liberali, de parca politicienii din PD ar fi usa de biserica! Este o atitudine perversa, ar spune premierul.

El marcheaza influenta lui Basescu asupra lui Morar, fara sa o sustina intr-un fel. Prin urmare, parodia Justitiei se joaca in continuare. Iar faradelegile continua.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro