Sari direct la conținut

Costin Borc, despre vanzarea combinatului Oltchim: Pana la finalul anului cred ca vom avea o oferta angajanta de la un investitor, strain sau roman

HotNews.ro

Peste 160 de posibili investitori au primit informatii generale despre combinatul Oltchim. Pana la sfarsitul lunii acestia au timp sa isi exprime interesul de cumparare pentru a intra in urmatoarea faza a procesului de vanzare, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei. „Pana la finalul anului cred ca vom avea o oferta angajanta de la un investitor, strain sau roman. Climatul este foarte bun acum pentru gasirea unui investitor care sa continue sa dezvolte partea viabila a Oltchim”, a declarat Costin Borc, Viceprim-ministru, Ministrul Economiei.

Acesta s-a intalnit miercuri, la Ramnicu Valcea, cu administratorii judiciari si conducerea combinatului Oltchim pentru a discuta stadiul procesului de vanzare in contextul procedurii de insolventa a companiei.

Varianta aleasa, cea a vanzarii pachetelor de active, ofera potentialului cumparator siguranta juridica in conformitate cu masurile prevazute de forma actuala a planului de reorganizare si a constrangerilor suplimentare derivate din cerintele legate de reglementarile in materie de ajutor de stat, dar pe de alta parte poate asigura atat vanzarea cu succes a companiei, cat si maximizarea pentru creditori a veniturilor din acest proces, se mai arata in comunicatul Ministerului Economiei.

Potrivit acestuia, Costin Borc i-a informat pe cei prezenti de faptul ca reprezentantii Ministerului Economiei dialogheaza constant cu cei ai Comisiei Europene pentru a oferi sprijin administratorului judiciar de a maxima sansele de vanzare Oltchim, pentru a salva partea viabila si a pastra locurile de munca. In acest sens, Comisia Europeana a fost notificata de catre partea romana cu privire la decizia modalitatii de vanzare si a pasilor stabiliti in proces.

Combinatul Oltchim din Ramnicu Valcea, aflat in insolventa din ianuarie 2013, a fost scos in luna august la vanzare pe bucati, prin noua pachete de active, procesul de selectie al investitorilor urmand a se incheia la sfarsitul acestui an.

Statul roman detine un pachet de control de 54,8% in cadrul societatii. In ianuarie 2013, Oltchim a fost declarata insolventa. De atunci, aceasta a trecut printr-un proces de reorganizare, conform unui plan elaborat de administratorul judiciar (si aprobat de majoritatea creditorilor Oltchim), vizand plata datoriilor anterioare din incasarile pentru o viitoare privatizare. Avand in vedere faptul ca pretul de vanzare estimat in eventualitatea unei privatizari nu ar acoperi intreaga datorie, creditorii publici ai Oltchim au acceptat anulari totale sau considerabile ale datoriilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro