Sari direct la conținut

Cotidianul: Avansul reduce chiria cu pana la 15%

Cotidianul

Abilitatile de negociator ale celui care vrea sa inchirieze o locuinta poate aduce un discount consistent. Astfel, viitorul chirias poate obtine o reducere achitand proprietarului suma in avans pe o perioada cat mai mare de timp. Agentii imobiliari spun ca perioada pentru care se poate plati in avans poate fi de minimum 3 luni, dar si de un an. „Pentru o reducere de pana la 10% din pretul de lista se va achita un avans mai mare, de obicei plata pe sase luni“, spune Oana Faca, partener in cadrul agentiei imobiliare Esop Consulting.

Reduceri se pot obtine nu doar in functie de perioada pe care se incheie contractul de inchiriere, ci si in functie de pozitia imobilului.

„Daca imobilul este situat intr-o zona buna, cu foarte mare cautare, chiriasul are interesul sa plateasca avans pe mai multe luni pentru a-si asigura folosinta pe o perioada mai lunga“, apreciaza Roxana Savaliuc, expert evaluator in cadrul agentiei imobiliare MediaCity. Potrivit acesteia, prin oferirea avansului pe mai multe luni, chiriasul poate solicita proprietarului o negociere a chiriei, insa reducerea nu poate fi mai mare de 10-15%. In general, penalitatile de intarziere sunt agreate de comun acord de cele doua parti, procentul cel mai des intalnit fiind de 0,1%.

In multe cazuri, proprietarul nu cere doar chiria in avans. Prima plata consta in achitarea unei sume ce reprezinta garantia, dar si un avans. Garantia poate fi cel putin cat chiria pe o luna si maxim cuantumul chiriei pe 4 luni. In ceea ce priveste avansul, acesta poate insemna echivalentul a doua-trei luni de chirie. „Aceasta garantie se retine pentru eventualitatea facturilor neachitate la timp de catre chirias si pentru daune ce ar putea fi aduse imobilului si bunurilor“, afirma expertul de la MediaCity. La sfarsitul contractului de inchiriere, dupa inventarul final, se verifica situatia imobilului si a platilor, iar restul de bani se inapoiaza chiriasului.

„Garantia se va accesa de catre proprietar doar in anumite cazuri specificate in contract, precum intarzierile la plata, acoperirea unor daune aduse apartamentului sau facturi care vin cu intarziere de 30 de zile fata de momentul predarii apartamentului. Aceasta garantie nu va compensa in nici un caz plata chiriei pe ultima luna“, precizeaza expertul Esop.

Potrivit specialistilor imobiliari, data de incepere a contractului trebuie sa fie cat mai apropiata de momentul negocierii, motivul fiind ca decalajul dintre cele doua momente este perceput de catre proprietar ca o pierdere de chirie. In cazul in care chiriasul doreste rezilierea contractului de inchiriere, acesta trebuie sa anunte proprietarul cu cel putin 30 de zile inainte, pentru ca acesta sa isi poata gasi un alt chirias.

In cazul in care chiriasul doreste incetarea contractului de inchiriere intocmit pe o perioada mai mare de un an, este pasibil de penalizari. „In acest caz, se poate aplica o penalitate care consta in pierderea integrala a depozitului de garantie constituit in favoarea proprietarului“, afirma specialistul Esop Consulting.

Cotidianul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro