Cotidianul: Basescu musca si fuge
In cei trei ani de cind s-a instalat la Cotroceni, seful statului a dobindit un obicei: la plecarea in strainatate face afirmatii incendiare, lasind clasa politica sa fiarba in suc propriu si sa se razboiasca in declaratii.
Multe dintre afirmatiile nu tocmai pasnice ale presedintelui Basescu, care au dat nastere la adevarate furtuni politico-mediatice, au fost facute pe picior de plecare.
Marti, 11 martie: presedintele Basescu ii trimite premierului o scrisoare in care ii cere in mod expres sa elimine taxa de prima inmatriculare printr-o ordonanta de urgenta. Solicitarea presedintelui nu a fost una rece, ci insotita de atacuri care vizeaza direct Executivul, pe de-o parte, si electoratul, pe de alta parte. “Incetati sa-i mai desconsiderati pe romani, pentru ca odata intrati in Uniunea Europeana romanii sint aparati si de institutiile europene impotriva oricarui act ilegal si abuziv al Guvernului Romaniei”. Mass-media au explodat, premierul a reactionat rapid, iar liderii partidelor politice au sarit fie la gitul presedintelui, fie la cel al primului-ministru. In aceeasi zi insa, Traian Basescu s-a imbarcat in avionul prezidential si si-a luat zborul catre Suedia, lasind in urma scandalul stirnit.
Pe 20 ianuarie, anul acesta, seful statului i-a cerut ministrului interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, de la microfonul de pe Aeroportul Otopeni, “sa respecte legea” si sa trimita Parchetului avizul de incepere a urmaririi penale in cazul celor opt ministri. Putin mai tirziu a plecat in vizita in Iordania, in timp ce la Bucuresti se intetea scandalul dosarelor, din cauza refuzului lui Melescanu de a se supune solicitarii presedintelui.
Exemplele sint insa numeroase. Pe 7 decembrie 2007, presedintele a sustinut o declaratie de presa pe Aeroportul “Henri Coanda” inainte de plecarea la Summitul Uniunea Europeana-Africa, desfasurat la Lisabona. Pe linga prezentarea agendei de lucru, Traian Basescu a abordat si doua subiecte de interes intern: a criticat dur proiectul de lege Pro Democratia pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea si a trimis din nou sageti catre Palatul Victoria. Motivul: pe 29 noiembrie ii ceruse premierului intr-o scrisoare sa ia in calcul remanierea inainte de declansarea urmaririi penale a ministrilor Pacuraru si Chiuariu. “As vrea sa fiu foarte clar, nu prin mijloace empirice, brutale se poate impiedica scoaterea din Guvern a acestor doi oameni. Si vreau sa va spun ca nu ministrul Pacuraru este cel a carui situatie ma ingrijoreaza, ci ministrul Justitiei. (…) Fac un apel public, weekendul este un sfetnic bun si sint dispus sa am rabdare, dar daca as sti ca acest lucru se intimpla. Este una sa aprobi inceperea urmaririi penale pentru cineva care nu mai este ministru in functie si cu totul altceva s-o faci pentru ministrul Justitiei, aflat in functie. Cred ca am fi unici in Europa in aceasta situatie (…)”, declara atunci presedintele. Afirmatiile sale nu au ramas fara ecou in spatiul public.
Integral in Cotidianul