Sari direct la conținut

Cotidianul: Speculatorii de terenuri parasesc nordul pentru sud si est

Cotidianul

Speculatorii se orienteaza catre terenuri ieftine in speranta ca valoarea acestora va creste in timp in urma unor investitii in infrastructura. „Investitorii speculativi vor continua sa isi concentreze atentia asupra terenurilor situate de-a lungul viitoarei autostrazi Bucuresti-Brasov si in zonele mai putin dezvoltate din estul si din sudul judetului Ilfov. In aceste zone se vor inregistra cele mai mari cresteri de pret, potentialul deosebit de dezvoltare al zonelor respective si nivelul actual al preturilor incurajand tranzactiile speculative“, se arata intr-un studiu realizat de compania Atisreal Romania. In ceea ce priveste viitoarea dezvoltare a Capitalei, se observa o concentrare a investitiilor catre zona de vest.

„Vestul Bucurestiului a devenit tot mai solicitat din punctul de vedere al cererii, estimandu-se ca acesta va deveni a doua zona rezidentiala ca importanta dupa nordul Capitalei. In ultimele 12 luni, in vest au fost incheiate mai multe tranzactii cu terenuri destinate proiectelor rezidentiale“, se mai arata in studiul Atisreal.

Cei care vor sa-si construiasca o locuinta vizeaza in general loturi mici de teren. In jurul Capitalei, preturile pentru astfel de parcele au crescut, insa in Capitala, in piata se vorbeste despre o stagnare a preturilor. „Terenurile pentru casa situate in jurul Bucurestiului s-au scumpit, in unele zone, chiar si cu 50%. In Bucuresti, proprietarii unor astfel de terenuri nu tin cont ca pe terenul lor poti sa construiesti doar o casa si cer preturi similare cu cele pe care poti sa faci un bloc, iar acestea au stagnat. In ceea ce priveste cererea, cele mai solicitate sunt terenurile de 400-500 de metri patrati“, spune Gabriel Urse, consilier imobiliar in cadrul departamentului Terenuri al companiei Euroest.

Preturile terenurilor difera in functie de suprafata parcelei. In sud, la Jilava, in cazul unei parcele de 600-1.000 de metri patrati, teren intravilan, cu utilitati, pretentiile proprietarilor urca la 150-250 de euro/mp. In cazul parcelelor mai mari, preturile scad la sub 100 de euro. In comuna Berceni, o parcela de pana in 1.000 de metri patrati se vinde cu 90-110 euro/mp. In Popesti-Leordeni, cu greu mai poate fi gasita o suprafata de teren care sa coste mai putin de 90-100 euro/mp. Pretul mediu este de 150 euro/mp. Pentru un lot de 500-600 de metri patrati in localitatea Vidra se vor plati in jur de 60-70 de euro/mp. In est, in Pantelimon-sat, pretul este de 110-170 de euro/mp, in functie de utilitati.

Preturile sunt mai mici in Branesti, unde se poate gasi un teren cu 60-90 de euro/mp. In nord, in Pipera, se ajunge la 300-1.500 de euro/mp, in Otopeni, pretul este de 100-170 de euro/mp. Mai accesibile sunt terenurile din Corbeanca, unde pretul este de 90-150 de euro/mp. Variante tot mai des luate in considerare sunt Buftea si Mogosoaia, unde se ajunge la 50-100 de euro/mp, in functie de utilitati si de pozitia terenului. In ceea ce priveste evolutia preturilor terenurilor, analistii imobiliari sunt mult mai retinuti. In medie, pentru Bucuresti se avanseaza un indice de crestere, pentru acest an, de pana in 25-30%, in vreme ce pentru cele din judetul Ilfov se ajunge la 50-80%.

Cotidianul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro