Sari direct la conținut

Cozmin Gusa: ”Noul Patriciu al PNL” este omul de afaceri iesean Iulian Dascalu. Alti doi ministri vor avea dosare la DNA

HotNews.ro

Presedintele PIN Cozmin Gusa a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca in PNL exista “celule infractionale”, sustinand ca “noul Dinu Patriciu” al liberalilor este omul de afaceri iesean Iulian Dascalu patronul lantului de magazine Iulius Mall. „Acesta are doua dosare penale la DNA. El este adevaraul tata financiar al grupului moldovean.

El patroneaza o grupare de ministri PNL: Cristian Adomnitei, Cristian David, Tudor Chiuariu, Teodor Melescanu si Ovidiu Silaghi”, a sustinut Gusa, care a adaugat ca cel putin inca doi ministri liberali vor avea dosare la DNA.

Cozmin Gusa sustine ca acesta este motivul pentru care premierul Tariceanu doreste discreditarea D.N.A. Omul de afaceri Iulian Dascalu are 2 dosare in cercetare la D.N.A. care sunt in lucru de peste un an, procurorii putand stabili in acest moment legatura omului de afaceri cu ministrii mai sus amintiti.

Un alt motiv pentru care Calin Popescu Tariceanu doreste desfiintarea DNA este faptul ca alti doi ministri vor fi cercetati la randul lor de Directia Nationala Anticoruptie. Numele lor vor fi anuntate in curand, sustine liderul PIN.

Gusa a mai declarat ca institutii ale statului precum Curtea de Conturi, Garda Financiara, Corpul de Control al primului-ministru si AVAS „boicoteaza” DNA si a cerut interventia de urgenta a sefului statului. Gusa a spus ca PNL vrea sa decredibilizeze DNA, dat fiind ca ministri si parlamentari liberali, precum si oameni de afaceri apropiati formatiunii sunt in atentia acestei institutii.

Afacerile lui Iulian Dascalu

La numai 36 de ani, omul de afaceri Iulian Dascalu a devenit un personaj controversat atat in Iasi, unde isi desfasoara multe dintre afaceri, cat si in alte orase din Romania.

Dascalu se afla pe locul 29 in “Capital Top 300, cei mai bogati romani”, cu o avere care a cunoscut o crestere semnificativa: daca in 2004 avea in jur de 25 de milioane de dolari, in 2005 averea sa a ajuns la 120 de milioane de dolari. Dascalu s-a bucurat, in cazul fiecarei dintre investitii, de sustinere din partea unor partide politice.

Presa a atins de multe ori subiectul Dascalu si mai ales sustinerea de care acesta a beneficiat, din partea unor politicieni. Deputatul PNL Relu Fenechiu a facut front comun cu primarul PSD de Iasi, Gheorghe Nichita, si a sustinut public proiectul lui Dascalu, pe propriul site deschis pe Internet.

Proiectul lui Dascalu a generat un scandal privind atribuirea unei suprafete de 130.000 mp, in centrul istoric al orasului, de catre Primaria Iasi. Motivul: atribuirea a fost directa, fara licitatie. Deputatul PNL Relu Fenechiu, care se bucura de influenta la Iasi, s-a transformat in avocatul lui Dascalu in proiectul “Palas”.

La Iasi, Iulius Group SRL a obtinut 12 ha de teren de la primaria condusa de pesedistul Gheorghe Nichita. Cotele de profit au fost impartite in modul urmator: 90% la Iulius Group si 10% la primarie.

Evaluarea terenului pune la randul sau probleme: a fost realizata de un tehnician septuagenar, neacreditat de Corpul Expertilor Tehnici si care a fixat valoarea terenului la 50 de euro/mp, in conditiile in care nici un investitor nu gaseste teren in zona la mai putin de 300-400 de euro/mp.

Una dintre intentiile lui Iulian Dascalu a fost aceea de a investi in clubul de fotbal clujean “Universitatea Cluj”. Motivul petru care alesese Clujul si nu Iasul era explicat chiar de el:

“Atat timp cat acolo am gasit toata sustinerea de la autoritati pentru a dezvolta o afacere cum este mallul, mi s-a parut firesc sa fac la randul meu un serviciu Clujului”.

Pe de alta parte, Iulian Dascalu a demarat un proiect de anvergura si la Iasi. In parteneriat cu primaria, el vrea sa ridice chiar in centrul Iasiului un ansamblu de locuinte, spatii comerciale si locuri de recreere. Proiectul este cunoscut sub numele “Palas” si a starnit nenumarate controverse, mai ales ca pentru a fi implementat este nevoie de aproximativ 12 hectare.

Si in Timisoara, terenul pe care s-a ridicat mall-ul a fost cumparat in 1942 de Societatea Romana de Radiodifuziune Bucuresti, care si-a amplasat acolo o serie de antene.

Ulterior conducerea de la Bucuresti a Companiei Nationale de Telecomunicatii a decis sa inchirieze terenul firmei Iulius Group, in schimbul unei sume mai mult decat simbolice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro