Sari direct la conținut

Creditele si investitiile in sectorul imobiliar, preferate de populatie

Adevarul

Regiunea Europei de Sud-Est continua sa inregistreze o crestere semnificativa, depasind nivelurile inregistrate in Uniunea Europeana. 2007 va fi un alt an de crestere economica pentru aceasta zona, cu un produs intern brut prognozat sa atinga un ritm de +5,9%. Cresterea are la baza consumul si o activitate investitionala sustinuta.

Asta pentru ca ritmul alert al consumului este alimentat de dorinta populatiei de a atinge aceleasi standarde de viata din Europa de Vest, arata un studiu realizat de Unicredit. Pentru anul acesta si pentru 2008, in Romania si in Bulgaria se preconizeaza o crestere puternica, de peste 5%-6%, avand in vedere ca ambele tari vor profita de stimulente pozitive datorate aderarii la Uniunea Europeana.

Investitiile sunt marcate de cresterea veniturilor

Populatia isi adapteaza rapid obiceiurile de consum la standarde mai bune de viata. Consumul este marcat de cresterea rapida a veniturilor si de un acces mai mare la piata creditului. Aceasta tendinta este sprijinita si de efectul de imbogatire generat de cresterea rapida a preturilor locuintelor.

O noua tendinta bancara, centre specializate

Adica, pe masura ce apartamentele si casele s-au scumpit, populatia a putut garanta cu aceste active pentru a obtine credite mai mari. In acelasi timp, gospodariile sunt orientate tot mai mult catre investitii imobiliare. Populatia continua sa economiseasca si isi redirectioneaza treptat capacitatea de economisire catre investitii in propria locuinta.

Perspectivele dezvoltarii pietei de credite ipotecare si imobiliare determina institutiile de credit sa lanseze noi produse si concepte menite sa atraga clientii persoane fizice.

Miza tine de orintarea cererii populatiei dinspre creditele de consum spre finantarile pentru locuinte. Recent, Banca Comerciala Romana a inaugurat un centru imobiliar retail din Bucuresti, altele cinci fiind operationale in tara, in fiecare regiune de dezvoltare. Aceste sase centre regionale vor coordona 22 de puncte de lucru, din care 10 sunt in Bucuresti.

Conceptul de unitate bancara specializata in vanzarea de credite pentru locuinte este relativ nou pe piata romaneasca. Anul trecut, Raiffeisen Bank a deschis primul centru imobiliar din Capitala. Scopul acestor unitati este acela de a oferi atat consultanta, cat si solutia financiara potrivita fiecarui client. Iar initiative similare s-au bucurat de succes in statele din Europa Centrala.

Lansarea acestui nou concept de servire a fost motivata de dezvoltarea foarte dinamica a sectorului imobiliar de la inceputul acestui an si cresterea cu 42% a numarului de locuinte finalizate la nivel national in primul semestru din 2007 fata de perioada similara a anului trecut. Iar in Bucuresti, avansul a fost mai accentuat, respectiv de 62%.

Locuintele finalizate in Capitala, in primele sase luni, reprezinta 19,4% din totalul locuintelor livrate la nivelul intregii tari.

Creditele ipotecare si de consum care sunt garantate cu ipoteca pe casa totalizau 11,2 miliarde de euro la mijlocul acestui an, din care patru miliarde euro sunt imprumuturi concentrate in Capitala.

Potrivit unui studiu realizat de Alpha Bank, creditul pentru achizitionarea unei locuinte insumeaza aproape 2,6 miliarde de euro, in timp ce creditul de consum in lei si valuta acordat pe baza de ipoteca se ridica la circa 8,5 miliarde de euro.

Una din trei locuinte din Bucuresti este ipotecata

In Bucuresti, din totalul de aproximativ 880.000 locuinte, jumatate dintre acestea nu pot fi ipotecate, tinand cont de anul de constructie si de materialele utilizate. Iar aproape 100.000 de case din Capitala sunt deja ipotecate, ceea ce inseamna 25-30% din totalul imobilelor care pot fi aduse ca garantie la un credit.

Rezultatele studiului Alpha Bank indica un risc scazut in acest moment in privinta creditelor garantate cu ipoteca, avand in vedere ca majorarea preturilor din ultima perioada a facut ca valoarea totala a imprumuturilor sa reprezinte numai 50% din valoarea actua?la a garantiilor.

Totusi, in scenariul unei deprecieri cu 15% a monedei nationale, gradul de indatorare al clientilor ce ?s-au imprumutat in valuta ar creste cu aproximativ cinci pucnte procentuale. Iar in cazul unei scenariu mult mai pesimist – depreciere cu 25%, ceea ce ar presupune un curs de schimb de peste 4 lei/euro – gradul de indatorare ar putea creste pana la 50%.

integral in Adevarul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro