Cresterea economica se va accelera in China in a doua parte a anului, ingrijorari legate de agravarea crizei europene – FMI
China ar urma sa cunoasca o acceleratie a cresterii in a doua parte a anului, dar autoritatile din aceasta tara sunt ingrijorate de agravarea crizei datoriilor din Europa, potrivit raportului anual al FMI asupra celei de-a doua economii a lumii, publicat miercuri si citat de AFP.
Fondul Monetar International a redus cu un sfert de punct procentual in raport cu aprilie previziunea de crestere pentru China in 2012, la „aproximativ 8%”. Previziunea pentru 2013 scade la 8,5%, fata de 8,8% in urma cu trei luni.
„Cresterea in China se va accelera pentru a ajunge la aproximativ 8% in acest an”, potrivit FMI.
Cresterea Produsului Intern Brut (PIB) a incetinit intre aprilie si iunie pentru al saselea trimestru consecutiv, cazand la 7,6%, fata de 8,1% pentru primele trei luni ale anului.
Fondul subliniaza ca aterizarea luna programata de autoritati anul trecut pentru a lupta impotriva inflatiei si a evita o supraincalzire a sectorului imobiliar „s-a confruntat cu curenti contrari mai puternici decat se estima din cauza agravarii crizei in zona euro”.
„Autoritatile sunt ingrijorate de perspectivele externe, in special de riscul unei agravari a crizei in zona euro si de absenta masurilor suficiente pentru a raspunde” acestor riscuri, potrivit FMI.
Pe de alta parte, FMI arata ca incetinirea economiei Chinei se confrunta cu riscuri semnificative si tara se bazeaza prea mult pe investitii.
FMI a cerut liderilor de la Beijing stimularea consumului, si aprecierea monedei nationale pentru a reechilibra cresterea economica si a reduce riscurile, scrie Reuters si Bloomberg. FMI a reafirmat ca yuanul este „moderat” subevaluat.
Raportul mai arata ca reformele economice de pana acum au redus substantial dezechilibrele externe, dar exista riscul unor dezechilibre interne semnificative, alimentate de modelul chinez de crestere economica bazata pe investitii. Guvernul condus de premierului Wen Jiabao cauta sa opreasca o incetinirea cresterii economice. Autoritatile au redus ratele dobanzilor cheie si au sporit investitiile.
Cresterea economica a Chinei a incetinit in perioada aprilie-iunie pentru cel de-al saselea trimestru consecutiv, la 7,6% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, cel mai scazut ritm de la inceputul crizei financiare mondiala.