Sari direct la conținut

Creșterile de pensii din 2024: de unde luăm banii?

HotNews.ro
Portofel cu bani, Foto: Vlad Ispas / Dreamstime.com
Portofel cu bani, Foto: Vlad Ispas / Dreamstime.com

În ultima perioadă, o întrebare li se pune cu insistență miniștrilor Muncii și Finanțelor, dar și altor parlamentari din Coaliția PSD-PNL: Există bani pentru creșterile de pensii de anul viitor? Vorbim de o indexare a pensiilor cu aproape 14% începând de la 1 ianuarie 2024.

Răspunsul îl vezi când te uiți la buget: avem un deficit bugetar cronic, deoarece ne întindem de peste 30 de ani mult peste ceea ce ne permite plapuma.

Astăzi, în acest moment, nu există banii respectivi. Ei nu sunt strânși undeva anume pe modelul Pilonului II sau a unui alt tip de fond de pensii ori de investiții.

Lună de lună noi, angajații, și anual cei care au PFA (activități independente în general), cotizăm la buget acei 25% pentru pensii (din care 3,75% merg la Pilonul II).

Pentru că bugetul de pensii are și el deficit, este alimentat la rândul lui din alți bani, adică din alte taxe colectate, dar și din împrumuturile pe care Statul le face în numele celor mai tineri. În general, împrumuturile le facem astăzi, dar banii vor fi rambursați cândva în viitor: tot noi, dacă suntem ceva mai tineri, ori copiii noștri, în general generațiile viitoare.

Gaura se adună la datoria publică. În septembrie 2023 ea reprezenta 50,5% din PIB.

Cum se plătește datoria? Prin taxe viitoare mai mari

Când banii atrași se duc pe cheltuieli care nu sunt legate de investiții, doar taxarea suplimentară încearcă să acopere necesarul. Cei care plătesc astăzi taxe, vor scoate „din buzunar” mai mult în viitor. Alții care fac evaziune, cel mai probabil vor face în continuare. Ei fac asta pentru că nu vor să plătească sumele respective, fiind considerate prea mari. Așadar, tot cei care plătesc sunt afectați.

Taxarea suplimentară de multe ori nu rezolvă problema bugetară.

Din 2024 avem taxe mai mari, inclusiv unele noi, în speranța că majorarea pensiilor va putea fi acoperită. Fiind an electoral, se vor promite multe lucruri. Factura va crește și va trebui plătită în 2025. Nu e o noutate, ne-au spus deja asta: să fim pregătiți că vom plăti mult. Tot e mai bine decât să fim șocați. Au fost chiar transparenți cu privire la ce ne așteaptă.

Revenind la subiect. Asta nu înseamnă că pensiile nu trebuie să crească. Este nevoie ca cei care au muncit o viață să-și poată trăi relaxați senectutea. Inflația a fost mare anul trecut și este destul de ridicată și în acest an.

Problema la noi este că Statul este incapabil să colecteze taxele pe care tot el le introduce- fie din motive de evaziune (când vezi decalajul de TVA, observi ceva în neregulă) fie de incapacitatea ANAF. Așa că cei din coaliția PSD-PNL au decis să-i taxeze mai mult tot pe bunii-platnici, pe cei care plătesc deja.

Agențiile de rating nu cred că noile taxe vor acoperi creșterile din noua lege a pensiilor. E normal. Ai nevoie de mult mai mult.

Vor mai încerca să plătească pensiile și asiaticii care vin în România la muncă. Anul viitor va fi un contingent de încă 100.000. De obicei, ei vin să lucreze vreo 2 ani. Dacă nu ar fi atât de multă birocrație, aducerea mai rapidă în țară a asiaticilor ar ajuta atât firmele, cât și statul. S-ar încasa mai repede banii pentru pensii. Până la urmă, fiecare leu contează.

Răspunzând la întrebarea din titlu: banii vor veni din taxele suplimentare pe care le vom plăti și din împrumuturile pe care le vom face (îndatorare suplimentară). Problema este dacă se va încerca, pentru a ne menține într-o țintă de deficit mai mică (având în vedere și avertismentele recente ale agențiilor de rating), la fel ca în acest an, alocarea unor sume insuficiente la Sănătate și Educație. Aici suferă toată lumea.

Când ajungi în ultimele luni din an să vezi că nu ai destui bani la Sănătate este clar că ai „bulit” rău de tot bugetul. Afectezi pe toată lumea. Plătim pentru un serviciu de care nu putem beneficia, ceea ce nu este normal. Până la urmă au început, cu ceva întârziere, să facă alimentări din Fondul de rezervă, dar așa ceva e anormal. Nu ar fi trebuit să existe această problemă dacă bugetul ar fi fost realizat bine.

Sursă foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro