Crin Antonescu, despre reactia PSD la episodul Rosca Stanescu: Orice reactie pentru aproape orice subiect punctual este exagerata atunci cand pune la indoiala existenta coalitiei
Liderul liberal Crin Antonescu, co-presedinte al USL, a declarat marti seara, la Realitatea TV, ca afirmatia senatorului liberal Sorin Rosca Stanescu despre „o alta majoritate” in Parlament a fost cea care a deranjat partenerii social-democrati din Uniune, dar a sustinut ca trebuie tinut cont de circumstante, intrucat pentru Rosca Stanescu, „un om care toata viata a fost jurnalist, comentator, analist, adaptarea sa la un tip de discurs specific politicianului de experienta necesita un oarecare timp”. Potrivit lui Antonescu, USL este „o sansa pe care Romania nu o poate rata, o obligatie de la care noi nu putem demisiona cu una-cu doua”, astfel ca „orice reactie pentru aproape orice subiect de natura punctuala este exagerata atunci cand pune la indoiala existenta acestei coalitii”.
Declaratiile lui Crin Antonescu:
- Atunci cand Sorin Rosca Stanescu, cu oarecare imprudenta poate, si-a marturisit bucuria pentru episodul in care un proiect legislativ al sau a construit o alta majoritate, acest lucru poate fi perceput si a fost perceput de catre partenerii nostri, de catre premierul Ponta, ca alarmant, in sensul ca, intr-adevar, ar fi fost inacceptabil ca cineva sa salute crearea unei alte majoritati decat cea legitima, decat cea investita prin vot. De fapt, SRS saluta micul triumf al Legislativului, al unei majoritati in Legislativ, impotriva unui punct de vedere al Guvernului.
- N-avem o situatie dramatica, e vorba de un proiect de lege care pe fond vine dintr-o idee cuprinsa in programul de guvernare, care pe fond este acceptat si sustinut si de reprezentantii nostri in Guvern si de catre premier. Proiectul nu a fost avizat favorabil de Guvern din ratiuni bugetare. Dar dezbaterea a avut loc in Parlament si s-a creat ad-hoc o alta majoritate. Este de altfel singurul caz, el nu este in niciun fel un precedent, nu e in niciun fel semnalul unei subreziri a actualei aliante politice, a actualei majoritati si exersarea unei alte formule. Fara niciun fel de indoiala.
- A existat insa riscul, de asta vorbeam cumva de imprudenta, lucrurile s-au inflamat si, dupa parerea mea, asa cum am mai spus, subiectul cred ca este inchis, daca ne sunt clare cateva lucruri. Daca ne este clar tuturor ca afirmatia sau declinarea raporturilor corecte intre Legislativ si Executiv intr-un stat democratic sunt precum spune senatorul Rosca Stanescu; n-a spus-o primul, a spus-o Montesquieu – adica controlul Legislativului asupra Executivului. Nu trebuie sa fim vreodata macar in practica, nu mai vorbesc in teorie, victime ale tentatiei ca Legislativul ar trebui sa execute ordinele Executivului. Asta nu se poate si cred ca nu o pretinde nimeni, cred ca nici Victor Ponta.
- Exista – atunci cand faci parte dintr-un partid, dintr-o alianta, atunci cand faci parte dintr-un Guvern care te reprezinta, care e al tau, care e mandatat de tine insuti, formatiune politica sau parlamentar – exista niste reguli, niste reguli ale comunicarii, o anumita disciplina, asumata, complet compatibila cu libertatea de exprimare. De aceea unii oameni sunt in partide, alegand aceasta cale de exprimare, cu limitarile ei benevole de suveranitate, si altii nu sunt in partide.
- Sigur, pe de alta parte toti trebuie sa gandim in circumstante. Linia e clara, regulile sunt clare, trebuie respectate. In acelasi timp, cand avem un asemenea episod, recurgem si la nuante. SRS este un om care toata viata a fost jurnalist, a fost comentator, a fost analist. Adaptarea sa la un tip de discurs specific politicianului de experienta necesita un oarecare timp. Eu cred ca SRS il parcurge destul de repede, mai repede decat altii.
- (Vi s-au parut exagerate reactiile partenerilor din PSD?) Multi analisti au tentatia de a deveni jucatori, de a deveni politicieni. Iata, SRS a cedat acestei tentatii, nu e primul, sper nici ultimul. Nu va ascund ca si pentru noi care facem politica de multi ani, bate la usa in fiecare zi tentatia de a incerca sa fim analisti. Asa ca n-am sa va spun daca eu cred ca au fost sau nu exagerate aceste reactii, am sa va spun doar atat: Aceasta constructie politica este o sansa pe care Romania nu o poate rata, este o obligatie de la care noi nu putem demisiona cu una – cu doua, pentru ca este o obligatie luata in fata unei majoritati a romanilor. Cu alte cuvinte, raspunsul este urmatorul: orice reactie pentru aproape orice subiect de natura punctuala este exagerata atunci cand pune la indoiala existenta acestei coalitii.
- De aceea eu, atunci cand am avut un punct de divergenta major, nu pe niste declaratii, ci pe niste optiuni incarcate de semnificatie, am spus limpede, n-am ascuns „Da, aici parerile noastre difera”. Dar in aceeasi comunicare, in aceeasi iesire publica, am avut grija sa spun – ceea ce mi-a atras ocarile obisnuite ale unora – „Dar, cu toata nemultumirea, cu toata divergenta, cu toata deosebirea de optiuni in aceasta privinta, mergem mai departe, n-avem voie sa nu mergem mai departe”.