Sari direct la conținut

Crin Antonescu: Referendumul din Crimeea este ilegitim din punct de vedere al dreptului international. Actiunea ferma, conjugata a UE si SUA este necesara pentru a impiedica orice politica de forta

HotNews.ro
Crin Antonescu, Foto: Agerpres
Crin Antonescu, Foto: Agerpres

Presedintele Partidului National Liberal, Crin Antonescu, a declarat luni ca Ucraina se afla in fata unei agresiuni militare din partea Federatiei Ruse, iar referendumul din Crimeea este ilegitim din punct de vedere al dreptului international. In plus, acesta spune ca „indiferent de presiunile politice, militare sau economice pe care Federatia Rusa le foloseste sau le va folosi in aceste zile, avem nevoie de fermitatea Statelor Unite ale Americii in apararea integritatii teritoriale a Ucrainei”.

„De la incheierea Razboiului Rece, asistam la cel mai dificil moment al relatiilor dintre Occident si Rusia. Criza din Ucraina reprezinta o provocare nu doar pentru stabilitatea si pacea din zona Marii Negre, ci si pentru modul in care Uniunea Europeana, Statele Unite ale Americii si NATO vor intelege sa actioneze ferm impotriva politicii dure, de redesenare a frontierelor, promovata prin presiuni economice si politice si culminand cu agresiunea militara”, a declarat Crin Antonescu.

Acesta spune ca este inadmisibil ca la 25 de ani de la caderea Cortinei de Fier cineva sa mai incerce sa reinstatureze politica sferelor de influenta, sa incerce prin intimidare sa refuze dreptul unui popor de a-si stabili singur apartenenta la ce sistem de valori doreste sa fie parte.

„Trebuie sa spunem raspicat ca Ucraina se afla in fata une agresiuni militare din partea Federatiei Ruse, ca referendumul din Crimeea este ilegitim din punct de vedere al dreptului international. In aceste momente dificile, actiunea ferma, conjugata a Uniunii Europene si Statelor Unite este necesara ca semn al unei vointe de a impiedica orice politica de forta pe continent.

Ca liberal, am afirmat de la inceputul anilor ’90 ca destinul politic al Romaniei nu poate fi decat in NATO si alaturi de Statele Unite ale Americii, iar astazi cred ca sperantele multor romani, multor est-europeni, inclusiv a celor peste 400.000 de cetateni ucraineni de etnie romana, se indreapta spre Statele Unite. Indiferent de presiunile politice, militare sau economice pe care Federatia Rusa le foloseste sau le va folosi in aceste zile, avem nevoie de fermitatea Statelor Unite ale Americii in apararea integritatii teritoriale a Ucrainei. Aceasta atitudine este importanta pentru toate statele din centrul si estul Europei, care au cunoscut trauma regimului comunist si a ocupatiei sovietice si ar arata determinarea administratiei americane de a-si mentine implicarea, atentia si angajamentele fata de aceasta zona a Europei, atat de incercata de istorie”, a explicat Crin.

„Ca presedinte al Partiduli National Liberal, sunt convins ca este datoria intregii clase politice din Romania sa sustina in continuare drumul Republicii Moldova si Georgiei catre Uniunea Europeana, sa sprijinim aspiratiile democratice ale acestor doua state, sa aratam astfel ca deciziile care privesc destinul lor se iau la Chisinau si Tbilisi si nu in alta parte”, a mai spus Crin Antonescu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro