Cristian Parvulescu: Prin legea stocarii datelor suntem considerati toti suspecti din start
Discutia despre aplicarea unor cipuri pe documentele de identitate, obligatorie de la 1 ianuarie 2009, a fost dusa intr-o zona derizorie de trimiterile la Apocalipsa (666). La fel si cea privind arhivarea datelor stocate de operatorii de telefonie si de providerii de internet. Nu s-a discutat, insa, pe niciun subiect, cu argumente.
Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, a discutat online cu cititorii HotNews.ro pe tema argumentelor pro sau contra stocarii de date obtinute de operatorii de telefonie si de providerii de internet.
- Intalnirea s-a incheiat
- Ramaneti pe HotNews.ro pentru a asculta emisiunea Bucuresti punkt Bonn, realizata de HotNews.ro si Deutsche Welle. Invitati: Cristian Parvulescu in studioul HotNews.ro si jurnalistul Robert Schwartz prin telefon de la Bonn.
HG 1566/2008 introduce pasapoartele biometrice; anexele descriu documentele, fara a da detalii tehnice despre cipuri.
Raportul Economist Intelligence Unit „RFID Comes of Age”, citat de avocatul Bogdan Manolea, pe blogul sau, avertizeaza ca tag-ul poate fi citit de la distanta fara ca tu sa stii de aceasta.
De asemenea, tot in 2008, Parlamentul a votat Legea 298/2008 privind stocarea informatiilor, prin care operatorii de telefonie mobila si Internet sunt obligati sa arhiveze date despre toate comunicarile electronice.
Un grup de ONG-uri a sesizat Avocatul Poporului si intentioneaza sa dea in judecata un operator de telefonie mobila sau un provider de Internet, pentru ca informatiile sunt stocate fara a avea acordul nostru. Din datele ONG-urilor, in Suedia situatia e similara cu cea din Romania, in Bulgaria, legea a fost declarata neconstitutionala, iar in Germania anumite articole din lege au fost eliminate.
Controversele cu privire la viata privata pleaca, pe de o parte, de la posibilitatea ca datele sa fie utilizate in alte scopuri, dar si de la teama unei persoane ca va putea fi identificata si localizata fara voia ei. Este sau nu acesta un lucru real, un lucru posibil? In Romania, teama de intruziune in viata privata a crescut si pe fondul legii recent introduse privind comunicarile electronice.
Fragmente din declaratiile din intalnire
- Protectia datelor personale este o prioritate a Consiliului Europei. Pentru a sublinia aceasta, ziua de 28 ianuarie a fost declarata Ziua europeana a protectiei datelor personale
- Isteriile securitare, amplificate dupa 11 septembrie 2001 de fricile generate de terorism, au permis guvernelor sa justifice politici care au limitat drepturile si libertatile individuale.
- In privinta microcipul, acesta e deja prezent spre exemplu in cazul cartilor de credit. El contine informatii care sunt astfel mai bine securizate. E doar o forma de stocare a informatiilor adaptata evolutiei tehnologice.
- Ceea ce este mai greu de acceptat este amprentarea obligatorie care ne transforma pe toti in suspecti.
- Petitia on-line este o forma de presiune publica prin care se poate asigura atat notorietate cat si masa critica pentru ca problema sa treaca pe agenda publica. Chiar daca nu are utilitate juridica petitia online aduce subiectul in actualitate.
- solutia inca unei „politii” care sa asigure protectia datelor personale dovedeste cat de absurda e situatia. Caci cine va supraveghea surpraveghetorii?
- in final rezulta ca 6 institutii au dreptul legal de a face interceptari, iar alte 10 de a solicita interceptari.
- Se pare ca din punct de vedere juridic interceptarea este altceva decat ascultarea, dar nu exista nicio definitie juridica care sa lamureasca in ce ar consta aceasta diferenta.
Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.