Sari direct la conținut

Cristina Boboc (ASE): Angajatorii români resping persoanele care au lucrat ca zilieri, deși este o muncă legală

HotNews.ro
Imagine din timpul dezbaterii, Foto: Hotnews
Imagine din timpul dezbaterii, Foto: Hotnews

Mulți studenți lucrează ca zilieri dar le este teamă să treacă în CV acest lucru pentru că angajatorii îi resping instantaneu, susține Cristina Boboc, profesor la Academia de Studii Economice și cercetător al Eurofound. Ea susține că foarte mulți lucrători zilieri sunt în București-Ilfov, iar mare parte dintre ei în domeniul Publicității.

“Dacă ne uităm la genul persoanei, feminim sau masculin, observăm că preponderent sunt muncitori zilieri de sex masculin. În 2017, din cei 214.000 de zilieri, au fost în jur de 58% de sex masculin. În ceea ce privește vârsta, observăm că prepondereent sunt tinerii de 15-24 de ani, contrar a ceea ce m-aș fi așteptat pentru că munca zilieră este în special desfășurată în agricultură în rândul persoanelor slab calificate. 30% dintre lucrătorii zilieri au peste 45 de ani”, a declarat Cristina Boboc, într-o dezbatere organizată de Institutul European din România.

Potrivit acesteia, 70% dintre zilieri lucrează în mediul privat, pentru că nu au voie să lucreze decât în anumite condiții în mediul public, unde sunt doar 2% zilieri. Restul lucrează în alte categorii.

El susține că distribuția pe județe arată că cei mai mulți sunt în București, urmat de Cluj, Constanța, Prahova, Ilfov, Bihor.

“De ce oare în București? Menționez că nu au voie în construcții decât dacă lucreză în servicii de curățenie dar, ca atare, nu au voie. A fost exclus din domeniile agreate pentru că riscul este mare în construcții și atunci a fost exclus acest domeniu. Au fost descoperite foarte multe fraude. Figurau că desfășoară activități de curățenie dar erau zidari și altfel de muncă. 43% dintre zilieri au lucrat, bineînțeles, în agricultură, excluzând creșterea animalelor, 20% în silvicultură și exploatare forestieră, 18% în publicitate, 5% activități de interpretare artistică, 2% colectare, tratare și eliminare a deșeurilor și, restul, în alte domenii”, a mai spus Boboc.

  • Din domeniul respectiv de activitate, am vrut să vedem cât la sută sunt zilieri și cât la sută sunt alte tipuri de lucrători.

“Domeniul în care lucreză cei mai mulți zilieri este domeniul de Publicitate. 43% se duc spre agricultură, dar nu sunt neapărat majoritari în sectorul respectiv. În publicitate, făcând raportul cu populația ocupată, în acel domeniu CAEN, ei sunt majoritari. De ce? Pentru că în Publicitate este nevoie de lucrători pentru campanii de publicitate pe număr extrem de redus de zile. În aceste zone avem tinerii. În zona de publicitate sunt studenți foarte mulți care lucrează ca zilieri”, a explicat reprezentantul ASE.

El susține că mulți studenți nici nu declară că au lucrat ca zilieri.

“De ce? Pentru că angajatorii, când studenții se duc și se angajează, ei devin reticenți. Dacă a trecut în CV că au lucrat ca zilieri, angajatorul nu se mai uită în CV, îl resping din start. Acestea sunt declarații ale diverselor persoane implicate în acest domeniu. Poate angajatorii ar putea să nu mai respingă din start ideea de muncă zilieră. Până la urmă este o muncă legală, cinstită prin care cei angajați câștigă un venit cu care își pot desfășura studiile, alții, să trăiască”, a prefizat Boboc.

Conform unei prezentări a acesteia, din punct de vedere al lucrătorilor noi înregistrați în fiecare an, în 2017 numărul este mai mic cu 37,7%, comparativ cu 2011, ajungând la 93.833. Față de 2016, a scăzut cu 1,1%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro