Criza datoriilor suverane devine virala. "Dezastru" pentru Germania, semnal socant pentru piete dupa esecul pentru obligatiunile germane pe 10 ani
Una dintre cele mai slabe emisiuni de obligatiuni ale Germaniei de la adoptarea monedei euro a avut loc miercuri, ceea ce starneste temeri ca criza datoriilor suverane ar putea incepe sa ameninte chiar si Berlinul, potrivit Reuters. Banca centrala a Germaniei a fost obligata sa intervina cu o suma mare de bani pentru a se asigura ca licitatia de titluri de stat nu este un esec.
Dobanzile reduse oferite pentru obligatiunile pe zece ani i-au descurajat pe investitori, care au cumparat doar 3,644 miliarde de euro din emisiunea cu o valoare totala de sase miliarde de euro. Acest lucru a fortat Bundesbank sa cumpere 39% din obligatiunile oferite spre vanzare.
„Este un dezastru complet si total”, a declarat Marc Ostwald, analist la Monument Securities din Londra.
Agentia de administrare a datoriei a anuntat ca cererea redusa reflecta cresterea tensiunilor de pe piata europeana, adaugand ca va vinde pe piata secundara obligatiunile cumparate de Bundesbank. Totodata, oficialii institutiei au precizat ca Germania nu se confrunta cu un deficit de finantare.
UPDATE 1: Exista doua explicatii, spun economistii contactati de HotNews. Prima-nu poti oferi un randament de 2% si SUA si Germaniei (unde nu exista nicio guvernanta fiscala coerenta), iar a doua explicatie tine de evolutia incerta a economiei din zona euro.
Bursele au reactionat violent la esecul obligatiunilor germane
Foto: Reuters
UPDATE 2: Contagiunea crizei datoriilor suverane din Europa se extinde si devine virala, a declarat miercuri, citat de Yahoo Finance, economistul Nouriel Roubini.
UPDATE 3: Ewald Nowotny, membru in conducerea Bancii Central Europene, a declarat ca esecul obligatiunilor germane reprezinta un semnal de alarma (via Christopher Adams, FT)
UPDATE 4: Dupa esecul obligatiunilor, euro a scazut imediat fata de dolar, iar indicii principalelor burse europene au scazut la minimul ultimelor 7 saptamini (Reuters)
UPDATE 5: Inca o veste proasta: Agentia Fitch avertizeaza ca ratingul AAA al Frantei este in pericol. Fitch sustine ca bugetul Frantei nu mai poate sustine socuri majore precum o scadere economica sau un pachet de ajutorare a bancilor (AFP, Reuters)
UPDATE 6: Zona euro nu va supravietui in actuala forma, releva un sondaj Reuters la care au raspuns economisti si fosti factori de decizie. Cei mai multi au spus ca Grecia trebuie sa iasa din zona euro