Criză energetică peste Prut: Nuclearelectrica și OMV Petrom vor exporta electricitate în Republica Moldova / Consumatorii casnici vor fi primii afectați de deconectări
Ministerul Energiei al Republicii Moldova a întocmit un plan pentru situația în care țara se va confrunta cu întreruperi ale livrărilor de energie electrică de la 1 ianuarie. Centrala de la Cuciurgan (MGRES) ar putea să sisteze furnizarea de electricitate, în contextul în care Gazprom va sista tranzitul de gaze prin Ucraina. Republica Moldova se va baza, în mare parte, pe electricitate importată din România.
Pentru a garanta livrarea de energie electrică fără întreruperi, pe malul drept al Nistrului, este necesar de acoperit sarcina de consum care iarna atinge valori de până la 850 MW în orele de vârf, arată Ministerul Energiei din Moldova.
Pe malul drept al Nistrului, vor fi mobilizate toate sursele interne de producere – centralele electrice cu termoficare ale Termoelectrica și CET Nord, care vor acoperi baza de consum de circa 200 MW. La CET-uri încă mai avem rezerve pentru a crește capacitatea de producere.
Energie electrică direct de la Cernavodă și centrala Brazi, dar și de pe bursa românească
Încă 100 MW deja au fost contractați de către Energocom de la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă din România la preț plafonat. Alte 100 MW urmează a fi contractați de la Centrala Termoelectrică de la Brazi a OMV Petrom, precizează Ministerul Energiei din Republica Moldova.
Capacități de până la 200 MW vor fi achiziționate de pe bursa de energie electrică din România OPCOM pentru a acoperi vârfurile de consum. Ministerul Energiei din Republica Moldova avertizează că prețurile la electricitate pe bursă sunt mai mari și foarte volatile, fiind dependente și de condițiile climaterice, dar și de cererea de piață.
Capacitatea de import (NTC) din ENTSO-E garantată pentru Moldova este de 315 MW. „Datorită suportului Uniunii Europene, al ENTSO-E și al operatorilor de transport energie electrică din România, Ucraina, Polonia Slovacia, Ungaria, al Secretariatului Comunității Energetice, al României, a fost identificat mecanismul de creștere a capacității NTC. Vom putea utilizata capacitatea nerezervată la alte hotare dintre ENTSO-E și blocul comun de reglaj Moldova-Ucraina. Suplimentar la aceasta, vom putea conecta liniile electrice cu tensiunea de 110 kV de interconectare cu România, prin care pot transporta 100+ MW”, se arată în comunicatul Ministerului Energiei din Moldova.
Centrala Hidroelectrică de la Costești-Stânca poate acoperi până la 10 MW în bandă. „Am făcut deja demersurile necesare către prietenii noștri din România pentru ca centrala să funcționeze continuu pentru sistemul energetic din Moldova”, mai spune instituția de la Chișinău.
Potrivit acesteia, sursele regenerabile de energie pe timp de iarnă pot livra cantități variabile de energie de la 50 MW uneori până la 150 MW în anumite ore, în funcție de condițiile climaterice. Producătorii independenți care generează energie electrică din surse regenerabile pe piața liberă pot livra iarna în rețea această cantitate în funcție de condițiile climaterice. Am agreat cu reprezentanții companiilor ca să valorificăm energia electrică produsă în primul rând pentru acoperirea necesarului de consum al țării noastre, iar dacă va exista exces în orele golului de consum acesta să poată fi exportat.
Furnizorii de energie electrică din Republica Moldova pregătesc planuri de deconectări. Primii pe listă sunt consumatorii casnici
Consumatorii casnici din Republica Moldova ar putea fi afectați de deconectări de la energia electrică, în orele de vârf, începând cu 1 ianuarie 2025, arată Radio Moldova. Premier Energy, cel mai mare furnizor de energie electrică din țară, și RED-Nord, responsabil de alimentarea regiunii de nord, au anunțat că au elaborat deja planuri în acest sens. Cele două companii îndeamnă consumatorii să optimizeze consumul de energie în intervalele de vârf ale zilei, pentru a preveni supraîncărcarea rețelei și a reduce riscul de deconectări.
Energia electrică va fi furnizată fără întrerupere întreprinderilor și instituțiilor care oferă servicii sociale esențiale, cum ar fi grădinițele, spitalele, unitățile de învățământ și administrațiile publice.
Însă, deconectările vizează consumatorii casnici, spun reprezentanții furnizorilor.
„Deconectările vor viza consumatorii casnici într-un mod echitabil, nediscriminatoriu, fără a se afecta activitățile unor consumatori în detrimentul altora. Deconectările nu ar putea avea loc concomitent la toți consumatorii, dar dacă la unii, de exemplu, s-ar opera într-o zi, atunci în altă zi aceștia ar putea fi evitați, de exemplu, din graficul de deconectări, bineînțeles, dacă sistemul va permite acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Premier Energy, Vasile Gribincea.
„Există un plan gradual de deconectare, în funcție de importanța consumatorilor. Primii sunt în deconectare consumatorii casnici, dar nu vor fi deconectate instituții ca spitalele, instituțiile publice”, a declarat șeful RED-Nord, Iurie Beșliu, în cadrul emisiunii „Zi de Zi” de la Radio Moldova.
Reprezentanții celor doi furnizori îndeamnă consumatorii să reducă consumul de energie în orele de vârf – dimineața între 06:00 și 10:00 și seara, între 17:00 și 22:00 – pentru a diminua presiunea asupra rețelei și a evita deconectările, mai precizează Radio Moldova.