Sari direct la conținut

Criza gunoiului din Sectorul 1: Soluția anunțată de prefectul Capitalei, după ce a respins cererea de a institui stare de alertă

HotNews.ro
Prefect Bucuresti, Alin Stoica, Foto: AGERPRES
Prefect Bucuresti, Alin Stoica, Foto: AGERPRES

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, care a respins joi cererea primarului Clotilde Armand de a institui stare de alertă în sector, susține că Primăria Sectorului 1 își va asuma plata sortatorilor în mod direct, „astfel încât să degreveze Romprest de această obligație și să îi permită să efectueze în continuare serviciul fără niciun fel de opriri”: „Înțeleg că prestatorul este pe străzi și își îndeplinește obligațiile de preluare și de transportare a gunoiului”. Reamintim că primarul Sectorului 1 se află în conflict cu operatorul de salubritate Romprest. Clotilde Armand nu dorește să plătească sumele cerute de Romprest, reclamând să tarifele sunt supraevaluate, motiv pentru care mai multe zile la rând nu a fost ridicat gunoiul din Sectorul 1.

  • „Primăria Sectorului 1 îşi asumă plata sortatorilor în mod direct, în aşa fel încât să degreveze prestatorul.
  • Prestatorul sunt sigur că va aprecia acest gest şi va asigura serviciul. Înţeleg că prestatorul este pe străzi şi îşi îndeplineşte obligaţiile.
  • Al doilea sortator, Iridex, ne-a anunţat că ar urma să suspende relaţia cu Romprest, lucru care ar fi putut crea un blocaj, dar Primăria îşi asumă şi relaţia cu Iridex”, a afirmat prefectul.

El a spus că a cerut Agenţiei de Mediu şi Gărzii de Mediu să monitorizeze zilnic situaţia şi să anunţe Prefectura „în cazul în care apar ameninţări pentru populaţie”, „pentru a putea lua măsuri imediat”.

Soluția anunțată acum de către prefect fusese propusă și în urmă cu două zile, iar Romprest susținea atunci că o acceptă cu condiția ca Primăria Sectorului 1 să îi plătească facturi restante de peste 14 milioane de lei.

Prefectul a precizat pentru HotNews.ro că între timp a fost găsită o soluție juridică ce ar permite ca Primăria Sectorului 1 să plătească direct sortatorii fără să mai fie necesar acordul Romprest: „Nu va fi făcut un contract direct, ci s-a găsit o modalitate juridică prin care plata să poată fi făcută fără să se modifice nimic în contractul dintre primărie și Romprest și fără să fie necesar acordul societății”.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat joi că nu își va da acordul pentru instituirea stării de alertă în Sectorul 1, așa cum a cerut Clotilde Armand încă de săptămâna trecută. Prefectul susține că „amenințarea nu este suficient de gravă” pentru a fi luate măsuri de urgență.

Clotilde Armand a cerut Prefecturii încă de vineri, 4 iunie, să fie declarată stare de alertă în sector din cauza situației sanitare.

Clotilde Armand a anunţat, miercuri, că a cerut Autorității Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) ridicarea licenţei companiei Romprest. Ea a continuat să acuze „șantajul total inacceptabil” din partea firmei de salubrizare, spunând că „în orice capitală europeană acesta ar fi fost oprit” și a insistat ca în Sectorul 1 să fie declarată stare de alertă sanitară pentru 30 de zile, care i-ar permite să aducă o nouă firmă de salubrizare în sector: „În 30 de zile se poate termina acest șantaj intolerabil”. Clotilde Armand a mai spus că sunt mai multe variante pentru rezilierea contractului, iar cel mai ușor ar fi ca licența să fie ridicată.

Scandalul dintre Romprest și Primăria Sectorului 1 al Capitalei este doar cel mai recent act al unui război care durează de aproape 15 ani, de când Romprest asigură salubrizarea acolo. Acum, conflictul a izbucnit la finalul lunii mai, când Romprest a oprit colectarea gunoiului în sectorul 1, pe motiv că primăria nu i-ar fi plătit facturile.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro