Sari direct la conținut

Criza impinge Rusia spre OPEC

HotNews.ro

Rusia poate deveni membru OPEC pentru a stopa caderea preturilor la petrol, a dat de inteles presedintele Dmitri Medvedev. E posibil ca Rusia sa creeze si un cartel al gazelor naturale dupa modelul celui al titeiului, ceea ce-i va permite sa dicteze conditii SUA si Europei. Intrarea in componenta organizatiei tarilor exportatoare de petrol poate fi consecinta crizei financiare si a permanentei ieftiniri a aurului negru, scrie cotidianul rus Gazeta.

“Trebuie sa ne protejam, este baza noastra de venituri, si la petrol si la gaz, a afirmat Medvedev la conferinta dedicata dezvoltarii Districtului federal Ural. Asemenea masuri de protectie pot avea legatura inclusiv cu reducerea cotelor de productie, cu participarea la organizatiile furnizorilor, la noile organizatii, daca vom putea ajunge la o intelegere”.

Potrivit lui Medvedev, Rusia nu trebuie sa inchida nicio varianta posibila. „Sunt interesele noastre nationale. Vom actiona asa cum consideram necesar”, a spus seful statului. Practic, pentru prima data Rusia a recunoscut la nivel oficial ca este gata sa devina membru OPEC. Pana acum, s-a vorbit numai despre o coordonare de eforturi comune.

„Declaratia lui Medvedev nu este numai o reverenta in directia OPEC, care de mult propune Rusiei sa intre in randurile cartelului, dar si o tentativa de a exploata nivelul tarifelor petroliere. Pentru ca in asteptarea aderarii tarii noastre la cartel si a viitoarei reduceri a cotelor de productie, cotatiile vor creste inevitabil”, este de parere expertul Centrului pentru conjunctura politica, Aleksandr Satilov.

Este si o amenintare voalata la adresa Occidentului. „Evocand ‘noi organizatii’, Medvedev a facut aluzie la OPEC-ul gazelor naturale, subiect care face valva de mult si de care se tem atat SUA, cat si tarile Europei”, a explicat politologul. „Seful statului a dat de inteles ca daca pe perioada crizei va fi declansat un joc directionat impotriva Rusiei, Kremlinul va intra cu siguranta in componenta unui asemenea cartel”, mai sustine Satilov.

Este insa la fel de posibil ca afirmatiile lui Medvedev sa aibe un substrat foarte concret. „Peste o saptamana va avea loc o noua sedinta OPEC, unde, potrivit prognozelor noastre, se va decide o noua reducere a productiei cu doua milioane de barili pe zi”, spune analistul Aleksandr Razuvaev, de la Sobinbank. La intalnire va participa inclusiv ministrul rus al energiei, Serghei Smatko, precum si sefii principalelor companii petroliere.

Probabil ca Rusia va sustine OPEC si va reduce productia. Si mai mult, in viitor va adera la organizatia tarilor exportatoare de petrol ca membru cu drepturi depline. Mai ales ca acum putem indeplini fara probleme decizia OPEC de reducere a cotelor, productia de petrol a Rusiei oricum scade pe minus.

Iar la 23 decembrie, la Moscova va avea loc summitul producatorilor de gaze, si nu este exclus ca in acest cadru sa sa hotarasca crearea cartelului gazelor naturale. „Si in OPEC si in potentiala organizatie a producatorilor de gaze, tara noastra va juca rolul de prima vioara”, spune Razuvaev. „Acest fapt va oferi parghii de presiune dintre cele mai puternice, in primul rand asupra tarilor Occidentului. Putem dicta practic tot: de la conditiile de livrare pana la valuta in care sa se faca socotelile”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro