Criza sănătății din Venezuela: Spitalelor nu le-a mai rămas nimic
Pe măsură ce criza umanitară se accentuează în Venezuela, tot mai mulți oameni aleg să părăsească țara. De-a lungul graniței cu Columbia, serviciile de ajutor medical sunt aproape de limita posibilităților, transmite DW.
Situația a devenit tot mai dramatică în ultimii ani. Mii de venezueleni trec granița în fiecare zi, fie trecând în Columbia, fie alegând să se mute în alte țări din America Latină. În momentul de față, peste 1,2 milioane de venezueleni se află în Columbia, peste 200 000 în Ecuador și peste un milion și jumătate în Peru.
Cum răspunde Crucea Roșie la numărul mare de refugiați care părăsesc țara?
Ca prim răspuns, au fost ridicate două centre de acordare a îngrijirilor medicale chiar la granița cu Cucuta. Există stații de acordare a ajutorului medical pe granița cu Ecuadorul și de-a lungul rutei de migrație către Columbia. Mulți venezueleni nu au nici măcar suficienți bani încât să își poată achiziționa un bilet de autobuz, așa că aleg să meargă pe jos kilometri întregi. Aproape de granițele Venezuelei există mai multe centre medicale mobile unde sunt tratate rănile pe care migranții le au la picioare după mulți kilometri parcurși pe jos. În aceste centre sunt acordate și alimente și produse de igienă, dar și sfaturi legale despre intrarea în alte state latine.
Care sunt cele mai comune probleme ale refugiaților?
Sistemul medical din Venezuela este aproape de colaps. Există o lipsă acută de medicamente și de alte obiecte medicale necesare. Femeile întâlnite în Columbia nu își efectuează analizele necesare înainte sau în timpul sarcinii. Copiii nu sunt vaccinați. Există mulți refugiați cu boli cronice pe care Crucea roșie nu îi poate ajua deoarece nu avem abilitatea de a face asta.
Este suficient ajutorul internațional?
Nivelul atenției internaționale este foarte ridicat în acest moment. Centrele mobile aflate de-a lungul graniței venezuelene au primit o donație foarte mare de la Uniunea Europeană pentru ca acestea să furnizeze ajutor celor aflați pe rutele de migrare de la Cucuta la Lima. De asemenea, Ministerul pentru Afaceri Externe din Germania și-a acordat sprijinul într-un proiect de doi ani axat pe granița columbiană cu provincia Norte de Santander.