Sari direct la conținut

 Crize, piete supraevaluate si banci centrale

Dan Popa's Weblog

Una din intrebarile care mi se adreseaza pe mail este de ce actuala criza este cea mai grava (ca dimensiuni) si cum se face ca, pe masura ce se cheama ca avansam ca specie (ceea ce ar presupune ca ne rafinam atentia la pericole), crizele se inmultesc si se adancesc. Primul raspuns deloc riguros, este ca asa e normal sa se intample. In sec al III`lea, cadeai cel mult din caruta si te juleai la genunchi. Azi, cazi din avion, iar julitura e ceva mai consistenta.

Daca e sa abordezi mai serios problema, trebuie sa ai in vedere faptul ca pe masura ce inaintam in istorie, populatia detine intr-o masura tot mai mare proprietati si capital

propriu decat in trecut. Prin urmare, cresterea si prabusirea preturilor activelor au in prezent un impact direct asupra bunastarii a infinit mai multor oameni. In perioada in care numai cei foarte bogati (latifundiarii) detineau proprietati si capital propriu, fluctuatiile inregistrate de valoarea activelor ridicau mai putine probleme la nivelul economiei in general. Si atunci cresteau sau se prabuseau preturile, dar consecintele erau suportate in mare parte de proprietarii bogati. Pe romaneste, ei speculau, ei suportau dezumflarea bubble-ului.

Acum, treburile stau altfel. Multe banci centrale se confrunta cu aceasta mare problema a pietelor supraevaluate atunci cand au de luat decizii, pentru ca de multe ori respectivele decizii arunca la gunoi obiectivele macroeconomice anterior stabilite. E ca si cum ai decide sa faci dragoste cu nevasta intr`o zi anume, iar ea ar avea frisoane si febra, dand de pamant cu toate planurile tale.

In termeni economici, supraevaluarea preturilor activelor, urmata de prabusirea acestora, determina o crestere consistenta a volatilitatii si a inflatiei, amenintand stabilitatea sistemului financiar.

Niste minti luminate din FMI au descoperit ca o crestere excesiva medie a preturilor activelor dureaza doi ani si jumatate si este asociata cu o pierdere de 4 la suta din PIB care afecteaza atat consumul, cat si investitiile. Desi mai putin frecvente si mai putin grave, cresterile excesive inregistrate de preturile proprietatilor (sau ale caselor), dureaza de doua ori mai mult si sunt asociate cu pierderi de productie care sunt de doua ori mai mari.

Cresterea economica aduce evident o crestere rapida a consumului, urmata de o prabusire a acestuia. Majorarile inregistrate de pretul capitalului propriu inlesnesc finantarea unor noi proiecte de catre firme, conducand la o crestere excesiva si apoi la o prabusire a investitiilor. Garantiile la imprumuturi sunt supraevaluate, astfel incat, in momentul in care preturile se prabusesc, se produc dezechilibre la nivelul bilanturilor intermediarilor financiari care au efectuat imprumutul.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Dan Popa’s Weblog.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro